Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
A faiskolai termesztés húzó ágazattá vált

A faiskolai termékek forgalmazása nem adhat panaszra okot az utóbbi időben, ugyanakkor a tevékenységet a folyamatos útkeresés jellemzi, mondta Orlóci László a Magyarországi Díszfaiskolások Egyesületének szombathelyi rendezvényét, a 24. Faiskolai Börzét megnyitó beszédében. 
A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, az utóbbi években megnövekedett igényt a bel-és külföldi beruházásokhoz kapcsolódó zöldfelületi fejlesztésékkel, a hagyományos külpiaci igény megmaradásával, és belső piac élénkülésével támasztotta alá.
A faiskola ágazat helyzetét értékelve hangsúlyozta, a díszkertész ágazaton belül, a faiskolai termesztés mára stratégiai húzó ágazattá vált, így a szolgáltatás mellett az egyik legnagyobb figyelmet érdemli az árutermelés vonalán. legfőbb oka, hogy a díszfaiskolai termékek a piaci minőséget mindig elérik, elfogadható a választékuk és kialakultak a megfelelő árualapot létrehozó nagy kertészetek.
Az árulappal kapcsolatban azonban van még tennivaló fűzte hozzá. Több nagykereskedői megkeresést azért kell visszautasítaniuk a faiskoláknak, mert a felmerülő mennyiséget nem tudják kiszolgálni. A helyzet a versenypiac rendezettségével lenne orvosolható, ám kérdés, megteremthető-e Magyarországon a belső kereslet kiszámíthatósága, elsősorban a legnagyobb felvevő piacot jelentő zöldfelület gazdálkodással.
A zöldfelület gazdálkodást érintő jogszabályozás egyes területei továbbgondolásra tartanak igényt, mondta. Az ezzel kapcsolatos munka már folyik a szövetségben és megkezdődtek az egyeztetések a miniszterelnökség és más minisztériumok illetékes munkatársaival e tárgyban. Fölhívta a figyelmet a szövetség novemberi hódmezővásárhelyi szakmai rendezvényére, melyen részt vevők a tárcák munkatársaitól kaphatnak részletes tájékoztatást a szövetség által letett javaslatok fogadtatásáról. A jogszabályok kedvező változás a díszfaiskola termelők számára is kiszámíthatóbb helyzetet teremhet a bel-és külpiaci igényt lefedő árualap tervezése szempontjából, húzta alá.

 

Orlóci László a faiskolai termesztést a díszkertész ágazaton elül stratégiailag kiemelt,húzó ágazatnak nevezte

 A 24. Faiskolai Börze kiállítási csarnoka (2017.09.14.)

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió