Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
25 éves születésnapját ünnepelte a Magyar Díszkertészek Szövetsége

Ünnepelni gyűltek össze a kertészek a Magyar Díszkertészek Szövetsége közösségi standjánál az OMÉK 2015 kiállításon. Kettős ünnepet ületek: ünnepelték a kiállításukat és érdekvédelmi szervezetük megalakulásának 25 éves évfordulóját.

Születésnapi megemlékezésre meghívott vendégeket Orlóci László elnök köszöntötte. A 25 év a szövetség életében meghatározó, a 25 év becsületes kor, mondta. Óriási dolog, hogy a szakma ma is együtt tud ünnepelni, együtt tud megjelenni méghozzá Magyarország legrégebbi, legnagyobb és legrangosabb agrárkiállításán az idén 77. alkalommal megrendezett OMÉK-on.

A szervezet eltelt 25 évére a főtitkári pozíciót éveken át betöltő Hegedűs Ágoston emlékezett vissza. Ismertette, az akkori nevén Dísznövénytermesztők és Kereskedők Országos Szövetségének megalakulását a rendszerváltás idején megalkotott egyesülési jogról szóló törvény tette lehetővé. A 90-es évek társadalmi, gazdasági változásai a dísznövény ágazat szereplőit is számtalan új kihívás elé állították. Megjelentek a piacgazdasági elemek, a Ny-európai konkurencia, a piaci verseny, megnövekedett az import, a nagyüzemek sorsát megpecsételte a tulajdonosi struktúra átalakulása. megpecsételte sorsukat. Nagy szükség volt elsősorban a faiskolai és növényházi termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos teendőket koordináló szövetségre. A Szövetség kezdetektől fogva törekedett minden kormányzattal, miniszterrel a szakmai alapokra támaszkodó szoros, együttműködésre. Az 1997-ben Dísznövényszövetség és Terméktanáccsá alakult szervezetben, a tagság tevékenységek szerinti egyesületekbe tömörült, ami által még hatékonyabbá vált az egyes csoportok és az egész közösség érdekegyeztetése, érdekképviselete és érdekvédelme. Az akkori időkben mérföldkőnek számító eredmények közül többek között kiemelte: a vágott virágok importját korlátozó 40%-os védővámot, a kertészeti világkiállításokon való sikeres részvételt, a Magyar Kertészeti Tanács megalapítását, a Hortus Hungaricus kiállítások életre hívását, a tagfelvételt a Nemzetközi Kertészeti Szövetségbe az AIPH-ba, az ágazat pályázati részvételét korlátozó luxus kategóriából kikerülést.

Orlóci László a 2014-től Magyar Díszkertészek Szövetsége nevet viselő civil szakmai szervezet jövőbeni fejlődéséről elmondta a mai legfőbb célkitűzés a szakmaközi szervezetté alakulás, annak érdekében, hogy tovább könnyítse az ágazati érdekegyeztetéseket, hatékonyabbá tegye közreműködését az ágazati jogszabályok létrejöttében és azok alkalmazásában. Elősegítse az ágazat szereplőinek összehangolt fellépését a bel- és külföldi piacokon.

Az ünnepséget jelenlétével megtisztelő Dr Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szívből gratulált az elmúlt 25 évhez, egyben jelentős teljesítménynek nevezte, a magyar dísznövény ágazat 120 milliárd forint éves bevételét. 25 ezer család megélhetését lehetővé tevő komoly vertikumnak nevezte az ágazatot, mely a rendszerváltást követően talpon tudott maradni. A miniszter hangsúlyozta, Magyarország előtt álló perspektívák növekedési pályára terelhetik az ágazatot. A keleti régióban, az olajtermelő államokban és közép Ázsia nagyvárosaiban tervezett zöldfelületi fejlesztések a magyar díszkertészek előtt is újabb lehetőségeket nyithatnak meg. Hozzátette a tárca azon dolgozik, hogy az elkövetkező évek új piaci lehetőségeinek bevonásához a megfelelő hátteret megteremtse.

Dr Farkas Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságának elnöke nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a kormányzat támogatásával sikerült az ágazatot megfelelő módon prioritásként kezelni.  Ismertette, a kertészet számára jövőben elérhető források mértéke mezőgazdasági viszonylatban az állattenyésztés nagyságával lesz megegyező. Ilyen szintű kiemelt szerepet a kertészeti ágazat még nem kapott. Az albizottság további célkitűzése, hogy a napi aktuális piaci és egyéb szabályozó rendszerek kialakításával az ágazatot tovább erősítse.

Mártonffy Béla a NAK Kertészeti Osztályának vezetője a kamarai együttműködés lehetőségeivel kapcsolatban elmondta, a kertészeti osztályon belül megalakult a dísznövény alosztály, melynek működéséhez a Díszkertészek Szövetsége közreműködése nélkülözhetetlen. Kifejtette, a mesterképzés beindítása, amit a Díszkertész Szövetség kezdeményezett, a kertész társadalom számára komoly hátteret teremt a jövőben.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió