Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Áfa emelés Hollandiában?

Áfa emelést tervez a holland kormány- adta hírül nemrég az egyik német kertészeti szaklap.
A tervezet szerint a kedvezményes 6%-os áfa kulcsot 21 %-ra emelnék a díszkertészeti termékek, virághagymák, cserepes növények, vágott virágok és a díszcserjék körében. A reformjavaslatok az áfa emelést az alapvető élelmiszerek kivételével valamennyi termékre és szolgáltatásra előirányoznák.
A javaslat heves reakciót váltott ki az ágazat, a vállalkozások, az egyesületek és a szakmai szervezetek körében.  Azonnal reagáltak a holland munkaadói szövetségek valamint a mezőgazdasági és kertészeti szervezetek, akik vázolták az emelés katasztrofális következményekkel járhat a teljes holland dísznövény ágazatra, a Németországba irányuló kereskedelemre, de az egész kertészeti ellátási lánc számára is veszélyt jelenthet a valószínűsíthető keresletcsökkenés. Javasolták, készüljön felmérés a holland termelők romló nemzetközi versenyképességének következményeiről.
Export pozíciónak romlásától tart a  Holland értékesítő szövetkezet. A kertészeti termékek árrugalmas termékek, minél magasabb az áruk annál erősebben csökken a keresletük. Számítások szerint az áfa emelés legalább 240 millió euró bevételkiesést jelentene az ágazatnak emellett 5220 munkahely elvesztését.
Példaként hozták Franciaországot, ahol az adót 1991-ben 5,5 %-ről 18,6 %-ra emelték, majd 2 évvel később visszavették. 11 ezerrel csökkent a munkahelyek száma és jelentősen csökkent a kiskereskedelem nettó bevétele. Spanyolországban 2012-ben emelték 21 %-ra a forgalmi adót, ami a keresletet 27 %-al csökkentette, és a virágüzletek 30%-a bezárt.
(Forrás: TASPO Online)

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió