Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
AIPH, a dísznövénytermesztők világszervezete

A 25 éves Magyar Díszkertészek Szövetsége a máig kiemelkedő eseményként tartja számon, hogy közreműködésével kerülhetett megrendezésre még 1996-ban, az AIPH (Nemzetközi Kertészeti Szövetség) 48. kongresszusa. Az eseményre a világ 21 országból, több mint 120 vendég érkezett, akik a szakmai program részeként a hazai kertészeteket is végiglátogatták.
Az AIPH tevékenységéről, múltjáról és jelenéről, a szövetség közelmúltban tartott éves küldöttközgyűlésén Treer András tartott rövid tájékoztatót.
Az Internationals Association of Horticultural Producers (AIPH) a dísznövénytermesztők világszervezete. 23 ország, köztük, hazánk is a Magyar Díszkertészek Szövetségén keresztül a tagja. Társszervezete, az Union Fleurs a dísznövény kereskedőket tömöríti.
Az AIPH 1948-ban Zürichben alakult meg a háború után még életben maradt kertészetek vezetőinek kezdeményezésére, akik szükségesnek tartották, egy érdekképviseletet ellátó világszervezet létrehozását. (1948-ban Magyarország az alapító tagok közt volt jelen)
A munka bizottságokban zajlik (fajtavédelmi, környezetvédelmi, tudományos és oktatási, marketing, statisztikai, Green City). A marketing és PR bizottság elsősorban a magasszínvonalú kritériumok alapján szervezett, minősített nemzetközi kiállításokkal foglakozik. Sok ország verseng az AIPH által elismert kiállítási címért.
A statisztikai bizottság, fő tevékenysége a statisztikai évkönyv elkészítése, melyet az AIPH és társszervezete az Union Fleurs közösen ad ki. 63 kiadvány jelent meg eddig. A kertészetek, kertészeti tevékenységek és a kereskedelem adatait tartalmazó nemzetközi statisztikák rendkívül hasznosak és irányt mutatóak bizonyos trendek, irányok, fejlesztések megítélésében. 
Évente megrendezik az év dísznövény kertészete versenyt, mely az elmúlt időszakban rangos eseménnyé vált. Aspiránsai az adott ország szakmai szervezete által díjazott kertészetek, akiket tovább delegálnak a nemzetközi megmérettetésre. A három kategóriában (kész növények, vágott virágok, szaporítóanyag) induló versengésre tavaly 17 nevezés érkezett. A díjkiosztásra Essenben az IPM-en került sor.
Az AIPH tagországai:
Dánia, Finnország, Anglia, Belgium, Németország, Hollandia, Csehország, Magyarország, Svájc. Brazília, Kanada, USA, Törökország, Ausztrália, Kína, Taiwan, Indonézia, Japán, Korea, Arab Emirátusok, Olaszország, Franciaország, Ausztria


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió