Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

EKÁER fórum

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac és a Magyar Díszkertészek Szövetsége szervezésében  a 2015. január 1-vel bevezetésre került Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) értelmezését segítő fórumra került sor. A meghirdetett előadást rendkívül nagy érdeklődés követte.

A rendeletet Dr Kovács Ferenc adószakértő ismertette, de jelen voltak a Nemzetgazdasági Minisztérium valamint Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is akik a helyben felmerült kérdésekre adott válaszaikkal igyekeztek megkönnyíteni a kertészek számára ma még idegen rendszerben való eligazodást.

Az EKÁER célja az áruforgalom átláthatósága, az áruk tényleges útjának a nyomon követése, az adóelkerülők kiszűrése, a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése.
A közúti szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni.
Az EKÁER szám azt a gépjárművel szállított termékegységet (nem a fuvareszközt!) azonosítja, melyet ugyanazon gépjárművel szállítanak, egy adott átvételi helyre, egy megrendelő számára, adott útvonalon egyszeri mozgással.
Bármely gépjárművel végzett kockázatos élelmiszerek vagy egyéb kockázatos termékek közúti fuvarozásakor bizonyos súly és vagy értékhatár meghaladása esetén kockázati biztosíték nyújtása kötelező. Az értékhatárok (súly, ár) tekintetében fontos tudni, hogy nem együttes feltételek, bármelyik érték meghaladása EKÁER szám igénylését vonja maga után.

Az eljárás részletszabályai az 50/2014.(XII.31) NGM rendeletben, a kockázatos termékek köre a 51/2014.(XII.31) NGM rendeletben olvashatók.

Arra a kérdésre, hogy miért kerültek a dísznövények a kockázatos élelmiszerek körébe,
A Nemzetgazdasági Minisztérium Adó és Vámigazgatási Főosztály Adóigazgatási Osztályának munkatársa elmondta: az 51/2014 NGM rendeletben meghatározott kockázatos élelmiszerek és az egyéb kockázatos termékek köre a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján kerültek meghatározásra, vámtarifaszámok szerinti bontásban.

Válaszában hangsúlyozta, nem a kkv szektor ellehetetlenítése a szabályozás célja, ugyanakkor – tette hozzá – Magyarországon az ÁFA megfizetésével összefüggő visszaélések olyan szintet értek el, amit meg kell állítani. Amennyiben ez a célkitűzés megvalósul, a kertészetek piaci helyzete és pozíciója is erősödik a jövőben.
Arra a kérdésre, hogy a szabályozásban rögzített értékhatárok változnak-e a kertészek számára kedvezően, az a válasz hangzott el, hogy az ellenőrzési tapasztalatok a megismert értékhatárokat indokolják a rendszer indulásakor. A jelenlévők megnyugtatására azonban kiemelte: azért vesznek részt az EKÁER-t ismertető fórumokon, hogy a felmerülő kérdéseket, problémákat megismerjék. Az így megszerzett információkat a minisztérium vezetői szinten kívánja hasznosítani, és indokolt esetben a felvetések alapján sor kerülhet a szabályok módosítására is.

 

 

Orlóci László aMagyar Díszkertészek Szövetsége elnöke az ez egyébként rendkívül hasznos interaktív fórum végén megjegyezte, szokatlan a jogalkotásnak az a gyakorlata hogy nincs szakmai-tartalmi egyeztetés az érdekképviselettel. Ennek elmaradása miatt fordulhatott elő, hogy a hogy a jogszabály életbe lépése után fogalmazhatják meg az érintettek és a szakmát képviselő érdekképviselet a problémákat, majd ezekből próbálja meg a jogalkotó a tapasztalatokat levonni.
Az elnök különösen nehezményezte, hogy adókockázati vélelmen alapult az a szabályozás, amely a díszkertészeti ágazat termékeit a kockázatos termékek kategóriájába sorolta. 
Hangsúlyozta, az érdekképviselet szeretné elérni, hogy a jövőben a szakmát érintő törvényalkotás során, minden esetben egyeztetetésekre kerülhessen sor. Amennyiben az érdekképviseletnek erre nincs lehetősége akkor nem várható el kölcsönös felelősség. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió