Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
Sikeres faiskolai részvétel az IPM Essen 2016 kiállításon

Az esseni nemzetközi kertészeti kiállítás (IPM), idén január 26 és 29 között várta látogatóit. A világ vezető kertészeti kiállítása egyedülálló a maga nemében, a szerteágazó tevékenység bemutatásával széles körű piaci áttekintést tesz lehetővé, ahol a szakemberek első kézből értesülhetnek a termékek, újdonságok felől.  Ebben az évben 105.000 m2-en mintegy 45 országból érkezett 1600 kiállító sorakoztatta föl innovatív fajtáit, technikáit és technológiáit, tudományos eredményeit, a virágkötészet divatirányzatait, aktuális trendjeit.
E rangos eseményen, a Magyar Díszkertészek Szövetsége közel 200 m2-es közösségi standján, - melyhez a Magyar Turizmus Zrt. nyújtott támogatást - 14 hazai faiskola vett részt. A kiállításról hazatérve Maróti Lászlóné (Maróti Díszfaiskola) akit az ott szerzett tapasztalatokról kérdeztünk, elmondta örvendetes, hogy egyre erősebb a hazai faiskolák részvétele Essenben.
A minden évben ugyanazon a helyen, hagyományosan egységes arculattal megjelenő és a hazai termesztést reprezentáló kertészetek egyre inkább kivívták a nemzetközi szakma elismerését. Azonos rangú partnerként kezelik a Magyarországról érkezett kertészeteket a nagyobb faiskolai termesztéssel bíró nemzetekkel, akik jóval színvonalasabb és jóval nagyobb porondon jelennek meg.
Az idei évben ez különösen érezhető volt, mondta. A külföldi üzletembereknek tartott magyar fogadáson, belga kollégák megjegyezték, szívesen dolgoznak a magyarokkal, akiket korrektnek, becsületesnek, szavahihetőnek ismertek meg. Név szerint emlegették azokat a faiskolákat, akikkel már volt kapcsolatuk. 
Elmondta azt is, megnyugtató hogy a kontinentális klímán nevelkedett minőségi magyar termékek iránt töretlen a külhoni érdeklődés, sőt élénkebb is volt, mint amire számítottak. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert a díszfaiskolák „léte” függ tőle. Hangsúlyozta, a szakma egységes véleménye szerint, e kiállítás, és azon való kitartó részvételük nélkül, már nyomokban lenne díszfaiskolai termesztés Magyarországon. Az éves árbevétel több mint 50%-a exportból származik, nagyrészt az IPM-en szerzett üzlet kapcsolatoknak köszönhetően.
A keleti, kelet-Ázsiai piac mindenképpen érdekes lehet a termesztők számára a jövőben, a környezeti adottságaink miatt keresik az árut. Jó a fagy-, hő-, szárazság-, és stressz tűrő képességük, kiválóan fejlődnek mind nyugat mind kelet Európa, sőt Ázsia kontinentális területein is. A törökországi világkiállítás, amelyen hazánk is részt vesz, újabb és további lehetőséget tartogathat a magyar faiskolai áruk értékesítésére.

 

 

 

 

 

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió