Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
Időjárás és dísznövény fajtahasználat

FŐKERT Nonprofit Zrt. alkalommal megrendezett 24. szakmai konferenciáján Szabó József vezérigazgató megjegyezte a több évtizedes rendezvény kinőtte magát, már nem csak a közterületi növényvédelemről szólnak előadásai. A legutóbbi témaválasztásnál is tetten érhető volt, hogy a jövőben nagyobb teret kapnak a szakmai újdonságok, innovációk, egyes speciális területek melyek továbbgondolásra, tanulásra alkalmasak.  A FŐKERT felvállalt küldetése, hogy a föltárt ismereteket, bizonyos újabban alkalmazható módszereket megosszon a szakemberekkel, mintegy a szakmai összefogás elmélyítését hangsúlyozza.
Ismertette 2017. a Társaságuk életében Jubileumi év lesz. Fennállásuk 150 éves évfordulójára, annak méltó megünneplésére készülnek. Az eltelt 150 év tapasztalatainak, tudásának, emlékeinek, a nagy elődök munkásságának feldolgozásával, annak méltó lenyomatát szeretnék hátrahagyni a következő nemzedék számára. A szakmai események márciustól az az év végéig tartanak majd, mindenkit arra kért, kísérjék figyelemmel felhívásaikat az egyes programokra.
Orlóci László az elmúlt évek időjárási anomáliái és a dísznövény fajtahasználat közti változások összefüggéseire világított rá a zöldfelületi fásításra alkalmas növényekkel foglalkozó előadásában. Elmondta, jóllehet számos teória létezik a klímaváltozással kapcsolatban, - amelyek vagy bizonyítást nyernek vagy sem -, de a szélsőséges időjárás hatásai érzékelhetők. Az anomáliákra a természet válaszol, a szakmának pedig a válaszokra kell fölkészülni.
Az egyensúly felbomlása az elsivatagosodás, a belvíz, az erózió, defláció, valamint az élővilág elszegényedése és a génerózió (sok növényt és velük még több értékes információt vesztünk el) következményével járhat. A hazánkban termesztett és fenntartható növényvilág alapvetően az uralkodó szárazföldi, kontinentális klímához alkalmazkodik, ugyanakkor a nyugati és a déli országrészekben nem ritkák a szokatlan nyári esőzéseket okozó atlantikus, illetve az enyhe telekért felelős mediterrán jellegű éghajlati hatások sem. A melegebb időszakokban megindul a növényáramlás a kontinensünkön, velük megérkeznek az egyre agresszívabb kártevők, kórokozók is. A hazai víz-, és talajviszonyok megváltozásai ugyancsak hatást gyakorolnak a növényalkalmazásra, és a termesztésre.
Kockázatos dolognak tartotta az őshonos növények ültetését a városi közterületekre miután, mint mondta a városi és az országos ökológia viszonyok merőben eltérnek egymástól. Hangsúlyozta, a tudatos szelekcióra városi környezetben is törekedni kell, a Kárpát-medencére jellemző, hogy a különböző kultúrák által behozott és meghonosodott kultúrnövények genetikai variabilitása jelentős mértékben meghaladja a származási helyükön található sokféleséget, kialakulhatnak rezisztenciák, de legalább toleranciák az újabb kártevőkkel és kórokozókkal szemben.
A genetikai variabilitás hatással lesz a jövőre, ezért a fajtanemesítés a dísznövény-nemesítésben is nagy jelentőséggel bír. Fontos, hogy olyan kipróbált, közterületekre szánt fajtákkal rendelkezzünk, amelyek lehetővé teszik az ezekkel a fajtákkal beültetett zöldfelületek fenntarthatóságát, hangsúlyozta.
Fák gyökérállapotának vizsgálatát lehetővé tevő legújabb technológiákról Divós Ferenc (Soproni Egyetem) számolt be. Kóródy Olivér (Galapagos Zoo Service Kft.) a koros fák áttelepítésének hazánkban eddig ritkán látott technológiáját, eszközeit mutatta be.

 

                           
 Orlóci László
               Szabó József

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió