Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
Fórum a fajtahasználatról

Tájépítészek, kertépítők, évelő- és faiskolai termesztők ültek egy asztalhoz, a hazai fajtahasználattal kapcsolatos kérdéskör megvitatására, egyeztetésére. A szakmák érintett képviselői kritikusan ám rendkívül építő jelleggel fogalmazták meg problémáikat, hogy azokra - mindannyiuk hasznára - együtt keressenek és találjanak megoldásokat. A fórumnak a Magyar Díszkertészek Szövetsége adott helyet.
A tervezők a hazai faiskolák ismertetőiből hiányolták a fajtaújdonságok bővebb leírását, a fák méretmegjelöléseit, (pl. koronaméret), telepítés utáni ápolási tudnivalókat (pl. visszavágás), növényvédelmi útmutatókat. Rendezendő feladatnak tartanák a szabványosítás kérdését. Tervezők-kivitelezők-faiskolák közti konfliktust csökkenthetné az adott méretkategóriához tartozó egyértelmű minőség. Az évelő növényekkel kapcsolatban több információra lenne szükségük az újabb fajták tulajdonságairól, a fajok, fajták felhasználási területeiről, extenzitásuk mértékéről, télállóságukról, élethosszukról.
Az évelő termesztők jelezték, a nagy felhasználói igényekre fél év alatt fel tudnának készülni, ám hiányolták a tervezőktől induló egyeztetést. Hangsúlyozták, közös érdek lenne a helyes növényhasználattal megvalósuló korrekt kivitelezés. Fontosnak tartanák az oda-vissza párbeszédet, a kivitelezői tapasztalatok megismerését. Felmerült a gondolata a városi használatra alkalmas évelő növények listájának a kidolgozására. 
Faiskolai termesztők nehezményezték a tervezők távolmaradását a faiskolai rendezvényekről, börzékről. Egyebekben a faiskolai bemutatókertek és kontinentális klímán tesztelt növények szükségességére is felhívták a figyelmet. Az új fajták teljesítését a termelők és a felhasználók nehezen vagy alig tudják követni.
A kivitelezők a felelős szakirányú műszaki vezetők és a szakirányú műszaki ellenőrök hiányát hangsúlyozták. A tervezői hibákat ugyanis a kivitelezőnek nehéz korrigálni. Az ismeretek bővítésében hasznosnak tartották a szakmai rendezvényeken való részvételt, a kertészeti üzemek, árudák látogatását.
A problémákat feltáró fórum megoldási javaslatokkal folytatódik a közeljövőben
.
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió