Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...
2017-06-11
Dísznövénykiállítások Erdélyben | részletek
Székelyudvarhely és Kézdivásárhely után Marosvásárhely is becsatlakozott a népszerű tavaszi dísznövény-kiállításnak helyszínt adók körébe. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi...
2017-06-11
A zöldfelület-gazdálkodás jövője | részletek
A NAK Országos Kertészeti Osztály Dísznövény Alosztálya legutóbbi ülésén (2017. május 17-én.), melyet a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen szervezett a Margitszigeten, a zöldfelület gazdálkodás...

Fórum a fajtahasználatról

Tájépítészek, kertépítők, évelő- és faiskolai termesztők ültek egy asztalhoz, a hazai fajtahasználattal kapcsolatos kérdéskör megvitatására, egyeztetésére. A szakmák érintett képviselői kritikusan ám rendkívül építő jelleggel fogalmazták meg problémáikat, hogy azokra - mindannyiuk hasznára - együtt keressenek és találjanak megoldásokat. A fórumnak a Magyar Díszkertészek Szövetsége adott helyet.
A tervezők a hazai faiskolák ismertetőiből hiányolták a fajtaújdonságok bővebb leírását, a fák méretmegjelöléseit, (pl. koronaméret), telepítés utáni ápolási tudnivalókat (pl. visszavágás), növényvédelmi útmutatókat. Rendezendő feladatnak tartanák a szabványosítás kérdését. Tervezők-kivitelezők-faiskolák közti konfliktust csökkenthetné az adott méretkategóriához tartozó egyértelmű minőség. Az évelő növényekkel kapcsolatban több információra lenne szükségük az újabb fajták tulajdonságairól, a fajok, fajták felhasználási területeiről, extenzitásuk mértékéről, télállóságukról, élethosszukról.
Az évelő termesztők jelezték, a nagy felhasználói igényekre fél év alatt fel tudnának készülni, ám hiányolták a tervezőktől induló egyeztetést. Hangsúlyozták, közös érdek lenne a helyes növényhasználattal megvalósuló korrekt kivitelezés. Fontosnak tartanák az oda-vissza párbeszédet, a kivitelezői tapasztalatok megismerését. Felmerült a gondolata a városi használatra alkalmas évelő növények listájának a kidolgozására. 
Faiskolai termesztők nehezményezték a tervezők távolmaradását a faiskolai rendezvényekről, börzékről. Egyebekben a faiskolai bemutatókertek és kontinentális klímán tesztelt növények szükségességére is felhívták a figyelmet. Az új fajták teljesítését a termelők és a felhasználók nehezen vagy alig tudják követni.
A kivitelezők a felelős szakirányú műszaki vezetők és a szakirányú műszaki ellenőrök hiányát hangsúlyozták. A tervezői hibákat ugyanis a kivitelezőnek nehéz korrigálni. Az ismeretek bővítésében hasznosnak tartották a szakmai rendezvényeken való részvételt, a kertészeti üzemek, árudák látogatását.
A problémákat feltáró fórum megoldási javaslatokkal folytatódik a közeljövőben
.
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió