Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Virágharang Dr Kováts Zoltán emlékére

Csemő díszpolgárának, Dr Kováts Zoltánnak állítottak haranglábat és avattak emléksétányt halála 5. évfordulóján, a község főterén.  Marosi Mihály a rendezvény főszervezője elmondta, ahogy hajdan az ültetvényeken dolgozó kertészeket szélcsengők és félrevert harangok figyelmeztették a vihar közeledtére, e gondolatból született meg az ünnepélyes keretek közt átadott „Virágharang” amellyel jelképesen a hazai egynyári nemesítés problémáira kívánják felhívni a figyelmet.
Nyugtalanítóak a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Díszkertészek Szövetségével közösen rendezett szakmai konferencián elhangzott a nemesítést és magforgalmazást érintő problémák. Aggodalomra ad okot, hogy idén több településen nem tudtak a magyar fajták szaporítóanyagához jutni. Nem lenne szerencsés, ha a Celosiák eltűnnének a magyar parkokból, de figyelni kell a jelenleg nagyobb nyereséget nem termelő kisebb felhasználású fajták sorsára is, sorolta félelmeit az elnök a Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület és a Kováts Zoltán Baráti Kör nevében.
Ismertette, a magyar fajtáknak a Virágos Magyarországért mozgalom hozta meg a sikert, amikor a nemzetközi zsűri a hazai éghajlati viszonyokra alkalmas hazai nemesítésű egynyári fajtákat magas szinten elismerte a virágágyi kiültetések bírálata során. Ma már alig akad olyan versenyben résztvevő település, aki ne ültetné ezeket a fajtákat. Csemő község több évtizeden át tartott szakmai kapcsolatot a magyar egynyári nemesítővel, aki segítette a növényszerető közösség virágosító munkáját. A rendkívül jó viszonyukra utal, hogy Kováts Zoltán az egyik Tagetes fajtájának a Csemő nevet adta.
A rendezvény keretei között Dr Surányi Dezső (történeti ökológus, botanikus), Szabó Mária (nemesítő) valamint Dr. Fári Miklós (egyetemi tanár, Debreceni Egyetem) Kováts Zoltán munkásságát méltató és ismertető előadása hangzott el. 

 

Képek a rendezvényről:

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió