Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Közös állásfoglalás a díszkertészeti szak- és felsőoktatás helyzetével és jövőjével kapcsolatban

„A díszkertészeti szak- és felsőoktatás helyzete és jövője” témában tartott műhelybeszélgetést a szakma jövője iránt érzett aggodalom, a szakma iránt tanúsított felelősség hívta életre.

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán az Őszi Kertészeti Napok rendezvény keretei között 2016.október 15.-én tartott eseményre melyet a Magyar Díszkertészek Szövetsége kezdeményezett és melyhez a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék csatlakozott a díszkertészet különböző területeit képviselő szakemberek gyűltek össze.


A gondolatcsere két fontos kérdés körül zajlott: mit vár el a mai díszkertész társadalom a szakoktatástól, és vajon a 15-20 év múlva az iskolákból kikerülőknek lesz-e lehetőségük díszkertészettel foglalkozni és abból megélni?  A szakterületek képviselői vázolták tevékenységeik helyzetét, a különféle oktatási intézményekből kikerülő fiatalok fölkészültségét, illetve elmondták milyen fölkészültséget várnának el, milyen igényt támasztanak tudásuk iránt és az milyen lépéseket, változtatásokat kíván a szakoktatástól.

A témával kapcsolatban az elhangzottak alapján, közös állásfoglalás alakult ki, mely szerint:

•    a díszkertész szakmát ismertető marketing
•    a szakképzések tartalmának és szintjeinek pontos meghatározása
•    a duális képzés lehetőségeinek kihasználása, mintagazdaság létrehozása

nagyban hozzájárulna a díszkertész ágazat hosszú távú jövőképéhez, jobb, hatékonyabb működéséhez.

A közös állásfoglalással a szakmai szervezet megerősítést nyert, hogy a felvetett problémákkal foglakozni kell. A szövetség várja a további véleményeket és hozzászólásokat, hogy azok ismeretében alakítsa ki és képviselje szakmai álláspontját.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió