Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Munkaprogram, a Díszkertész Alosztály által javasolt témákkal

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi, Dunaharasztiban tartott Országos Kertészeti Osztályülésén, Győrffy Balázs elnök tájékoztatót tartott a NAK tevékenységéről és jövőképéről.  Ismertette, az elmúlt évben több mint 200 jogszabályt véleményeztek, amelynek kapcsán elsősorban a kamarai tagság érdekeit figyelembe véve arra törekedtek, hogy betartható és reálisan elvárható jogszabályok szülessenek. Néhány jogszabálynak kezdeményezői is voltak. Többek között visszavonásra került a növényvédelmi gépek felülvizsgálatával kapcsolatos rendelet és a módosításban lényegesen olcsóbb eljárás körvonalazódott. (Az osztályülés napján még nem volt hatályos) Az öntözésre használt illegális kutak engedélyeztetésével kapcsolatban sikerült elérniük az eljárás menetének egyszerűsítését és díjának csökkentését. A kutak fennmaradásának engedélyeztetésével kapcsolatban azonban hangsúlyozta, arra 2018. december 31.-ig van lehetőség, azt követően elrettentő mértékű büntetésre számíthatnak a gazdálkodók. A szakmai eredmények között sok egyéb mellett a növényvédelmi előrejelző portál népszerűségét, valamint a kiskultúrákban engedélyezett növényvédő szerek választékának a bővítését említette. A közeljövő terveiből az országos jégeső elhárító rendszer 2018 évi indítása, a kamarai szolgáltató hálózat kialakítása, telekommunikációs szolgáltatás nyújtása a díszkertészek érdeklődését is kiválthatja. Győrffy Balázs azt is előrevetítette, hogy az igénybevett szolgáltatások ellenértékének bizonyos része a kamarai tagdíjból levonható lesz az elkövetkezőkben. 

Dr. Mártonffy Béla a kamara országos kertészeti osztályának vezetője, vázolta osztálya 2017. évi munkaprogramját és beszámolt arról, hogy a program az öt alosztállyal (zöldség, gyümölcs, szőlő, dísznövény és gyógynövény) folytatott egyeztetések után alakult ki. Megemlítette, hogy a közösen kidolgozott szakmai munkákat, javaslatokat és témákat a kertészeti osztály továbbítja a mezőgazdasági igazgatóság felé. A kamara súlyát jelzi, hogy az igazgatóság javaslatait és programjait a kormányzat többnyire elfogadja, mondta.
A munkaprogram három, a Díszkertész Alosztály által javasolt témát is felkarol: a díszkertész mesterképzés szervezésének szakmai támogatását, a kertészeti árudák kamarai minősítési rendszerének kidolgozását valamint a dísznövényes szabványok módosításában és új szabványok kiadásában való közreműködést. 
Az országos kertészeti osztály az ágazati marketing programok indításához a díszkertész alosztálytól is javaslatot vár. Jelenleg, tárgyalás előtt áll az OMÉK-on való megjelenés mikéntjének a véglegesítése, tette hozzá.

 

 
 A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara
Országos Kertészeti Osztályülése 2017. március 29.-én

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió