Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
Szakmai előadás a szövetség előtt álló feladatokról és az eddig elért eredményekről

Konferencia Siófokon

A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által  közösen rendezett siófoki konferencián Orlóci László (DSzTT elnöke) a felkért szakmai előadása előtt összefoglalta a szövetség előtt álló feladatokat és eddig elért eredményeit.  

Hangsúlyozta, az egyik legfontosabb feladat jelenleg és a jövőben is, annak  tudatosítása, hogy a díszkertész szakma fontos szereplője a nemzetgazdaságnak. A dísznövény termesztés komoly értéket állít elő, munkát ad az embereknek, családok megélhetése függ tőle, művelői adót fizetnek. Mindennek bizonyítéka a szövetség és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti stratégiai partnerségi megállapodás aláírása, melynek ünnepélyes átadására március 26.-án kerül sor.

A szövetség jövőbeni célja, hogy ernyőszervezetként működjön. Újrafogalmazott alapszabálya, benne a szervezet belső struktúrájának az átalakítása is ezt a célt szolgálja. Tagjai közé fogadja, integrálja mindazokat akik egyesületi keretek közt tevékenykednek és azokat is akik még nem csatlakoztak szakmai szervezethez, de előbb-utóbb megteszik ezt a lépést. A szakmai bizottságokban folyó érdemi munka lehetővé teszi, hogy, az ott történt megegyezések, kiforrott szakmai koncepciók gyorsan eljussanak az operatív vezetéshez, aki azt képviseli a megfelelő fórumokon.

A szövetség új ágazati stratégia kidolgozásán dolgozik, ami nem könnyű, - jegyezte meg, mert kevés adattal rendelkezik. A stratégiát megalapozó ágazati felméréshez az AKI-val kötött együttműködési megállapodás nyújt majd segítséget. 

A szervezet belső átalakítása  a szakmaközi szervezetté válás lehetőségét készíti elő. Magyarázatként hozzáfűzte: szakmaközi szervezetként hatékonyabbá válik az ágazat érdekképviselete az unión belül, ehhez azonban arra van szükség, hogy a díszkertész szakma legalább 50%-át maga mögött tudja a szervezet (ez a szám jelenleg csak 15-20 %-on áll) 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával aláírás előtt áll a köttendő együttműködési megállapodás, a  kertészeti osztályon belüli dísznövény alosztály megalakításáról.

"A x Cupressocyparis nemzetség honosítási, nemesítési kérdései és eredményei" címmel tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az exota nemesítés része az ágazati stratégiának. A magyar klímán jól kialakuló fajták, mint genetikai alapok részei a nemzetstratégiának. Orlóci László hangsúlyozta, amennyiben kimondható, hogy a XXI. század tartalékai a génekben találhatók, akkor a magyar dísznövények genetikai alapjai nemzetstratégiai alapokként szolgálnak. Példaként említette a jóval korábban nemesített Cupressocyparis x  'Márta' nevű fajtát, amelynek jelentősége a tavalyi, tavalyelőtti év tömeges Thuja pusztulások miatt került előtérbe, és amelyen jelenleg, száraz viszonyok között sem fordul elő a betegség. Mindez azt jelzi, figyelmeztetett, hogy versenyfutásban vagyunk az exoták nemesítése terén.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió