Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Támogatások és szakmai program

A Magyar Díszkertészek Szövetsége Hódmezővásárhelyen tartott szakmai napján a Vidékfejlesztési Program díszkertészek részére is elérhető támogatásairól, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktuális szakmai tevékenységéről is hallhattak tájékoztatót a kertészek.

Az elérhető támogatásokat Madari Örs az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság politikai tanácsadója ismertette. Kertészetek korszerűsítésére 4 pályázati felhívás jelent meg, ezek egyike az üveg-és fóliaházak létesítését, energiahatékonyságuk geotermikus energia fölhasználásával való növelését teszi lehetővé. E pályázaton belül többek között új üvegházak-, nagylégterű blokkfóliaházak-, hideg hajtató fóliasátrak építése, telepi infrastruktúra fejlesztése, meglévő növényházak technológiai korszerűsítése, hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteség csökkentése, fűtési, hűtési használati melegvíz rendszereinek továbbá világítási rendszereinek korszerűsítése valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása-, tartoznak a támogatható tevékenységek körébe. Növényházak esetében 500 millió Ft az egyéni, és 1 milliárd Ft a kollektív támogatás felső határa.
A kertészeti gépbeszerzések támogatására 2017. január  6.-tól egy hónapon át lehet pályázni. A vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére 50 milliárd forint áll rendelkezésre, ezek között is találhatók lehetőségek melyek a díszkertészetek fejlesztésébe beilleszthetők. A fiatal gazdák induló támogatásának célja a generációváltás elősegítése, a fejlesztési forrás elnyerésével az önálló, életképes családi gazdaság kialakítása.
A helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó felhívások várhatóan ez év (2016) végén kerülnek kiírásra. A közeljövőben megjelentetni tervezett legfontosabb pályázatok közül a termelői csoportok és szervezetek létrehozásának lehetőségét említette. (A pályázatok www.szechenyi2020.hu honlapon keresztül érhetők el.) 

A NAK szakmai tevékenységéről Fodor Zoltán mezőgazdasági igazgató számolt be. Feltárták a termálvíz-hasznosítás és öntözés problémáit, a vízkészletjárulék fizetésben kedvezményeket sikerült elérniük. Tárgyalást folytatnak a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a Belügyminisztériummal a mezőgazdasági munkaerő-problémák megoldására is. Megjegyezte az NGM befogadta a kamara arra tett javaslatát, hogy a foglalkoztatást és a hozzá kapcsolódó képzési rendszert a versenyszféra igényeihez igazodva alakítsák át.
Az adózási rendszerrel kapcsolatban megemlítette, a kamara a kezdetektől az adócsökkentést támogatja, ám a dísznövények az európai uniós áfa irányelvek szerint nem tartoznak kedvezményes áfa kulcsot alkalmazható termékkörbe. Arra látnak esélyt, hogy javaslatukra a 18 %-os áfa körbe sorolják az árucikkeket. Ígéretet kaptak, hogy az EKÁER rendszer bevezetése óta fölmerült problémák és javaslataik túlnyomó része a jövő évi törvénymódosításba bekerülhetnek.
A kamara számára új tevékenység a különféle termékmarketing programok szakmai támogatása, amit szeretnének a későbbiekben a dísznövényekre is kiterjeszteni. Megkezdődtek az egyeztetések a NÉBIH-el növényvédelmi előrejelzési rendszer dísznövényekre való kibővítésére. 

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió