Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...
2017-06-11
Dísznövénykiállítások Erdélyben | részletek
Székelyudvarhely és Kézdivásárhely után Marosvásárhely is becsatlakozott a népszerű tavaszi dísznövény-kiállításnak helyszínt adók körébe. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi...
2017-06-11
A zöldfelület-gazdálkodás jövője | részletek
A NAK Országos Kertészeti Osztály Dísznövény Alosztálya legutóbbi ülésén (2017. május 17-én.), melyet a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen szervezett a Margitszigeten, a zöldfelület gazdálkodás...

Termelői csoportok jelentősége, működési kérdései a dísznövénytermesztésben

Megkezdődtek a termelői csoportok ismertetésével foglalkozó szakmai rendezvények. A dísznövénytermesztők körében ma még alig választott csoportosulási forma nemcsak a tagjai számára jelent előnyöket, de a teljes díszkertész ágazatnak is kedvez miután a megszerezhető uniós támogatások révén az ágazatba is több forrás áramlik.
A termelői csoportok az azonos termék vagy termékcsoport előállítására és közös értékesítésére szerveződő, szövetkezeti formában működő önkéntes társulások. 15 termelő alapíthatja, akik által előállított termékértékesítéséből 100 millió forint éves árbevétel származik. A termelői csoportba belépők termékeik 75 %-át a csoporton keresztül értékesíthetik, és csak 25 %-át közvetlenül a fogyasztók felé. 
Az un. elismert termelői csoportok az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 5 éven át tartó árbevétel alapú működési támogatáshoz juthatnak. Mértéke, a közös termékértékesítésből származó árbevétel 10%-a.
Jelenleg az országban 200 termelői csoport működik, akik együtt mintegy 360-370 milliárd Ft éves árbevételt produkálnak. 
A dísznövényágazatban ez idáig csak a Szőregi Virág- Dísznövény ÁFÉSZ választotta ezt a szerveződést. Az állami elismerést 2011-ben megszerzett magánszövetkezet tagjainak száma azóta is bővül. A termelői csoport együtt – számos más előny mellett -, olyan piacokat tud megszerezni, ami a tagjai számára egyedül elérhetetlen lenne. Ehhez egységes minőségű árualapot hoznak létre, termelésüket összehangolják, figyelembe veszik a piac igényeit.
Orlóci László az egy szakmát űzők csoportosulásának további jelentőségét a professzionálisan működő, még több jogosultsággal rendelkező szakmaközi szervezet megalapozásában látja, míg az áruk piaci pozícióinak kézben tartását az egyes termékkörök szabványainak a kidolgozásában.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió