Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...
2017-06-11
Dísznövénykiállítások Erdélyben | részletek
Székelyudvarhely és Kézdivásárhely után Marosvásárhely is becsatlakozott a népszerű tavaszi dísznövény-kiállításnak helyszínt adók körébe. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi...
2017-06-11
A zöldfelület-gazdálkodás jövője | részletek
A NAK Országos Kertészeti Osztály Dísznövény Alosztálya legutóbbi ülésén (2017. május 17-én.), melyet a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen szervezett a Margitszigeten, a zöldfelület gazdálkodás...

Elkészült a közterületi ültetésre ajánlott sorfák jegyzéke

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be.
Előadásában hangsúlyozta, a Budapesten ültetett sorfák fele 5 év alatt kipusztul. Ennek egyrészt a 3 évre szóló fenntartási szerződések, másrészt a nem megfelelő fajtahasználat az oka. 
A most elkészült és közreadott jegyzékben nevezett fák használata hatékonyabbá teheti a zödfelület-gazdálkodást, valamint a faiskolák számára kiszámítható keresletet teremthet.
A jegyzék 313 fát tartalmaz, benne 85 magyar fajtával. A felsorolt 313 fafajból 57 jó-,(benne 22 alacsony termetű)
97 közepes-, 159 kevésbé jó várostűrő.
Lukács Zoltán a jövő terveivel kapcsolatban elmondta még a Magyar Díszkertészek Szövetségének segítségével a Közterületi Sorfák Jegyzékéből fényképekkel és leírásokkal illusztrált kiadvány születik.  Szeretnék elérni, hogy a kiadvány a közép- és felsőfokú szakképzésben tananyaggá váljon.  
A zöldfelület-gazdálkodás további teendői között a faiskolai-, és ültetési szabványok felfrissítését, a zöldfelületek nyilvántartását, zöldfelületek egységes értékelési rendszerének a kidolgozását, valamint a kertész jogosultságok bevezetését nevezte meg.

A jegyzék letölthető: itt

 

 

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió