Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-30
Nemesítők Világszervezete a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon | részletek
 A FLEUROSELECT és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szeretettel meghívja ÖNT a dísznövény-nemesítői, és forgalmazói tanácskozásra. Meghívó letölthető: itt...
2017-06-30
A Márk rózsák mecénása | részletek
A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra.  A rendezvény részt...
2017-06-15
Szaporítóanyag és Fajtabemutató | részletek
Szeretettel várjuk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szaporítóanyag- és Fajtabemutatóra, melyet ebben az évben háttéripari kisérőrendezvény...

Versenyképes a dísznövényágazat, de az adottságokat jobban ki lehetne használni

Versenyképesnek nevezte a magyar dísznövénytermesztést Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy szakmai fórumon, de azt is hozzátette, hogy az ágazat adottságait jobban ki lehetne használni.

A VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) megtartott Dísznövény Szakmai Napon hangsúlyozta, hogy a dísznövénytermesztés sok család megélhetését biztosítja, évente 50-60 milliárd forint értéket termel a nyújtott szolgáltatások értékét nem számítva.


Fotó: VM Sajtóiroda

Megemlítette ugyanakkor, hogy az ágazat adottságait még jobban ki lehetne használni, ehhez jobb szervezettségre, technológiára, jobban hasznosított szakmai tudásra, az ágazaton belüli információcsere élénkítésére, valamint összefogásra van szükség. A díszkertészet fogyasztóorientált ágazat, ezért alapvetően rugalmasnak és innovatívnak kell lennie - tette hozzá.

Feldman Zsolt emlékeztetett: Magyarországon a gazdasági növekedés ismét beindult, és ez jó hír a dísznövényágazatnak. A növekvő reálkeresetek lehetővé teszik, hogy az emberek ne csak a szorosan vett megélhetésükre fordítsák a pénzüket. Jelezte: a szektor számára a gazdaság élénkülése is fontos lehet, mert könnyebben hozzáférhetők a fejlesztési források. Példaként említette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amely olcsó kölcsönt biztosít a vállalkozások számára.


Fotó: VM Sajtóiroda

Beszélt arról is, hogy a fejlesztési forrásokat ésszerűen és költséghatékonyan kell felhasználni. Felhívta a figyelmet például a természeti kockázatokat csökkentő technológiák - az üvegházak - fejlesztésének fontosságára, a termálvíz adta lehetőségek kihasználására, vagy a piaci pozíciók erősítésének lehetőségére a termelői csoportok együttműködésével.

Orlóci László, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke utalt arra, hogy a szervezet neve hamarosan Magyar Díszkertészek Szövetségére változik. A szakmai szervezet a névváltoztatással is a szervezeti, a szemléletbeli és a munkastílusban bekövetkező változást kívánja jelezni.

Kiemelte: a díszkertészágazat stratégiai elképzelései között 2014-2020 között szerepel többek között a hazai fogyasztás emelése; a termesztés fejlesztése; az export növelése, az import visszaszorítása; a versenyképesség fokozása mind a termelés, mind a szolgáltatások területén. Célkitűzés a költségtakarékos, gazdaságos termesztési technológiák bevezetése is.

A rendezvényen a szakmai szervezet elnöke átadta Feldman Zsoltnak a dísznövény ágazat ágazati stratégiáját tartalmazó dokumentumot, a helyettes államtitkártól pedig megkapta a VM és a Dísznövény Szövetség és Terméktanács stratégiai együttműködését bizonyító megállapodás egy példányát. (MTI)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió