Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-10-16
Az élet fája | részletek
Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját...
2017-10-16
Könyvtári esték, Dr. Hrotkó Károly | részletek
2017. október 18-án kerül sor a  SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, a SZIE KETK Dísznövlbytermesztési és Dendrológiai Tanszék és a Garden Kft. által  közösen szervezett Kertek, földi egek c ...
2017-10-09
Őszi Kertészeti Napok | részletek
Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar...
A Márk rózsák mecénása

A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra. 
A rendezvény részt vevői az előadók között üdvözölhették Kígyóssy Schmidt Évát, akit szakmai berkekben a Márk rózsák mecénásának is neveznek, hisz Márk Gergely „rózsa-örökségének” megőrzéséért hosszú évek óta áldozatos tevékenységet folytat. Saját finanszírozás mellett telepítette át a törökbálinti génállomány teljes egészét az általa létrehozott acsádi rózsakertbe. Munkáját a Márk Gergellyel kötött mély barátsága, a nemesítő munkájának tisztelete, elismerése és a rózsák iránti szenvedélye mozgatja.
Megelégedéssel nyugtázta, hogy a konferenciára abban a rózsakertben, abban a közegben, és azon a helyszínen kerülhetett sor, amelyet Márk Gergely alapított és bemutatóival híressé tett. Ahogy Ars Poeticájában megfogalmazta, virágaival a világot akarta szebbé tenni az emberek örömére.
Köszönetet mondott azoknak, akik a Márk rózsákért sokat tettek és tesznek. Többek között Orlóci Lászlónak, aki a Füvészkertben helyet adott a rózsa kollokviumoknak és tiszteletbeli megemlékezéseknek.
A 2013-ban létesített „Márk Örökség Rózsakert”-ben Acsádon, több mint nyolcszáz magyar rózsafajta gyűjteményes fenntartását végzik, emellett gondozzák a nemesítő szellemi hagyatékát. 
Márk Gergely szabadföldi körülmények között nemesített rózsafajtái remekül alkalmazkodnak a szélsőséges hazai éghajlati viszonyokhoz. Jó a fagytűrőképességük, virágai hosszan nyílnak, sziromlevelei gyakran színváltósak, intenzívek, rendkívül mutatósak. Lomblevelük vastag, fényes zöld, ami az ellenállóképességüket fokozza.
Egyik kiemelkedő fajta az Árpád-házi Szent Erzsébet, mely 1995-ben nyert állami elismerést. 2000-ben Rómában egy nemzetközi versenyen aranyérmet kapott a park rózsák kategóriájában. 

 

    
 
 Márk Gergely
 Kígyóssy Schmidt Éva

 

       
 
Kígyóssy Schmidt Éva a Márk rózsák mecénása
interjút ad az egyik TV csatornának (2017.06.16.)
 A felújított rózsakert (2017.06.16.)

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió