Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
2017-11-08
Szakmai előadások | részletek
Intergrált növényvédelem, Biró Zoltán - letöltés A magyar díszkertész ágazat stratégiája, Izer Gábor - letöltés Az évelőtermesztés helyzete és jövője a magyarországi dísznövény-ágazatban,...
2017-11-05
Meggyőző fölénnyel nyert a MAGOSZ  | részletek
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását. A...
Az élet fája

Bezárta kapuit a kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai szak-világkiállítás, amelyen hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját hasznosító Élet Fája állt. Az ötletről és tartalmáról Orlóci Lászlóval beszélgettünk.
Tanácsadóként vett részt a magyar pavilon koncepciójának kidolgozásában. Ez az oka, hogy egy energetikai kiállításon, a növény, ha szimbolikusan is, de helyet kaphatott? 
A Kazahsztánban megrendezett esemény fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energia­hatékonyság volt. A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó témákat a megszokottól eltérően, kicsit izgalmasabban kívántuk bemutatni. Elképzelésünket arra alapoztuk, hogy a napenergiát hasznosító növény maga is energiatermelővé válik a fotoszintézisen keresztül. Az Élet Fája és a hozzárendelt „Life Energy” mottó az egyik legfontosabb zöld energiaforrást a napenergiát helyezte a magyar pavilon koncepciójának és mondanivalójának a középpontjába.
Mit üzent az Élet Fa?
Már a tavalyi antalyai botanikai világkiállítás magyar megjelenésének tervezésekor is felmerült, hogy az ősmagyar jelképrendszerből merítsünk tartalmi és látványelemeket. Ez alkalommal is latolgattuk, mik lennének azok a pusztai népek életében közös pontok - hisz Kazahsztán is több törzsből álló pusztai nép -, ami méginkább elősegítené a helybéli látogatók megszólítását. Így esett a választás a fára, amely mindkét nép mondavilágában hasonló jelképrendszerrel jelen van. A hármasság elvét hordozó fa gyökerével, törzsével, koronájával a múltat a jelent és a jövőt szimbolizálja.
Miként tudták mejeleníteni a fák energia hasznát?
Mondanivalóinkat nyolc téma köré csoportosítottuk. Tudományos posztereken keresztül „szóltunk” a fotoszintézisről, a mesterséges fotoszintézisről, amellyel már több kutatás is foglalkozik, az növénnyel mint erőművel (milyen módon állít elő energiát), az energianövényekről (hogy lehet az energiát kinyerni), a növényről, mint humán energiáról (táplálék), az energiatermelés feltételeiről (növény számára), a környezettisztításról (remediáció), és végül a növényekből meríthető spirituális energiáról. A kiállítói térben elhelyezett leírásokat angol és orosz nyelven olvashatták a látogatók. Igyekeztünk a gyermekek nyelvére is lefordítani az említett nyolc történetet. Az egyik legnehezebb munka volt, az érdeklődésüket fölkeltő és könnyen értelmeztető 30-40 másodperces animációk elkészítése. A növényben keringő szénhidrátra pl. kockacukorral utaltak a kis filmek visszatérő figurái, a fiatalok számára is megkedvelhető mosolygós levelek.
Hogy képzeljük el az Élet Fáját?
Az érdeklődők a fa törzsén tudták tanulmányozni az edénynyalábokban végbemenő körforgást, áramlást, a növény napi működését, a fotoszintézis beindulását, a szénhidrát anyagcserét. „Napkorong” imitálta a nap pályáját a nap felkeltétől a napnyugtáig, amire a növényt szimbolizáló élet fája számítógépes vezérléssel reagált.  Az asszimilálták éjszakai áramlását, és a fák energiaellátását oda vissza irányban mozgó, lassan lüktető kék-piros fények láttatták. A napfelkelte után beinduló fotoszintézist a lombtól lefelé irányuló piros, míg a vízben oldott anyagok és tápanyagok forgalmát a gyökerektől induló kék színű fénycsíkok gyorsabb áramlása mutatta. Az egész lombkorona betakarta a 400 m2-es standot. A pavilonba betérők, évgyűrűket ábrázoló burkolaton lépkedve átmehettek a fa belsején. Örömmel mondhatom, a koncepció kiállta a próbát és sikeres volt. Ötletünket, a kiállítók versenyében ezüstéremmel díjazták.
Kertészeti szempontból volt-e értékelhető hozadéka a kiállításnak?
A magyar kormány a kiállításon való megjelenés támogatásával a két ország közötti kapcsolatok erősítésére törekszik. Egyik és a kertészetet érintő hozadékként tekinthetünk arra a magyar és kazah tudományos együttműködési megállapodás aláírására, amely a Pannon Breeding programot érinti. (A Pannon Breeding a kontinentális éghajlatra alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló Kárpát-medencei taxonok felkutatását, nemesítését és parametrizálását felkaroló, különféle projekteket, innovációkat támogató hazai program) A Pannon Breeding és a megalakuló Kazah Breeding közös témák mentén tervez tudományos munkákat folytatni a jövőben.

 

     
Magyarország részvétele a kazahsztáni energetikai szak-világkiállításon Az ötletet, a kiállítók versenyében ezüstéremmel díjazták.  
     
     
Az Élet Fája a magyar pavilonban az egyik legfontosabb zöld energiaforrást a napenergiát helyezte mondanivalójának a középpontjába  A fák energia hasznát bemutató poszterek  
     
Az Élet Fája a magyar pavilonban az egyik
legfontosabb zöld energiaforrást a napenergiát
helyezte mondanivalójának a középpontjába
 A kiállítás látványterve  

 

Fotók: Stern Communications 

   
     
 

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió