Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2018-01-25
Elnöki köszöntő 2018  | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, Orlóci László, ahogy minden év elején, úgy idén is visszatekintett a hátrahagyott évre. Ezúttal a díszkertész ágazat helyzetét értékelte és...
2018-01-09
Új pályázatokat ír ki januárban a Miniszterelnökség | részletek
Önálló pályázatokat hirdet januárban a Miniszterelnökség az energiahatékonyság javítására és a borszőlő ültetvények telepítésére. Előbbinél összesen 35 milliárd forintra, utóbbinál pedig 4...
2018-01-09
Ösztönözni kell a termelőket a szövetkezésekben való részvételre | részletek
A NAK nem sok ezer együttműködő szervezetet akar generálni, hanem a meglévőket „feltölteni” rátermett gazdálkodókkal, akik a részvételtől várják saját versenyképességük fokozását. A...
Elnöki köszöntő 2016

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, Orlóci László a hagyományoknak megfelelően idén is értékelte a 2015-ös évet és vázolta a jövőre vonatkozó célkitűzéseket.
Mint mondta az elmúlt év is bővelkedett eseményekben, az év elején mindjárt két jogszabályváltozás is érintette a szakmát.

Az egyik a 2015. január 1-vel bevezetésre került Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKAER), amelyre az indulása előtt nemigen volt idő fölkészülni, de a kezdeti kérdéses pontok az év folyamán megoldódtak. Megjegyezte, amennyiben a bevezetett rendszer eléri célját, - átláthatóvá teszi az áruforgalmat, kiszűri az adóelkerülőket -, erősítheti a jogkövető piaci szereplők, így a díszkertészek pozícióját, helyzetét. Furcsállta ugyanakkor, hogy a rendszer mely a dísznövényeket vámtarifaszámuk (0601; 0602) alapján a kockázatos termékek körébe sorolta, az ugyanazon fő árucsoportba tartozó vágott virágokat (0603) nem érintette. Ez elsősorban a hazai vágott virág termesztőkre nézve jelenthet hátrányt.
Hozzátette, miután Olaszország kezdeményezte a kombinált nomenklatúra áttekintését és az élő növények egyértelmű besorolását sürgeti az unión belül, - melyhez a szövetség már kidolgozta a javaslatát -, a változás az EKAER rendszer termékkör besorolását módosíthatja a jövőben.

A másik, a kiskereskedelmet érintő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény volt, melynek márciusi hatályba lépése a szezonjukat kezdő kertészeti árudákat érintette súlyosan. Ugyan a Szövetség, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is, még a törvény életbe lépése előtt igyekezett megakadályozni a korlátozás kertészeti árudákra való kiterjesztését, a kormány sajnálatos módon elutasította az üggyel kapcsolatos minisztériumi előterjesztést és a kamarai határozatot is. Megjegyezte, a történtek egyrészt rávilágítottak a hagyományos érdekképviseleti munka sebezhetőségére, másrészt arra, hogy a szövetséggel stratégiai partnerségben lévő intézmények ereje sem bizonyult elegendőnek a törvényi szintű változtatások eléréséhez. A vasárnapi zárva tartás hatásának megítéléséhez szükség lesz az eltelt év kereskedelmi adataira, mely az elnök előtt még nem volt ismert.

Orlóci László hangsúlyozta, a jövő feladata lesz az érdekképviseleti munka átalakítása, még hatékonyabbá tétele. A civil szervezetből följebb kell lépni, szakmaközi szervezetté válni, melyre a szövetségnek a szakma széles körű támogatásával, és teljes körűvé bővült tagsággal minden esélye, lehetősége megvan.

Kiemelte, a szakmaközi szervezet legfőbb feladata a termelő és kereskedő tagjainak maximális érdekképviselete. A professzionális szervezetté való átalakulással lehetőség nyílik néhány, a termelők és a kereskedők számára hosszú távon előnyös lehetőséget teremtő, a piacot közvetve „szabályozó” kiterjesztés megszerzésére. Ilyen kiterjesztési jog lehet többek között a szabványosítás (a hazai piacon elvárt minőség meghatározása); a közösségi marketing (a termékek piaci pozíciójának magasabb szintre emelése); valamint az innovációk, kutatások kérdése (a szakmát érintő, azt érdeklő és szolgáló fejlesztések támogatása), sorolta.

Szólt arról is, a díszkertészeti ágazat végét jelentheti, ha nem lesz piacképes árulapja. A jelenlegi kis- és közepes családi vállalkozásokból álló ágazati struktúrából piacon aligha lehet áttörést elérni. A jövőben szükség lehet a termelői csoportok megalakulására, mely felé az elmúlt évben történtek már lépések. A még távolabbi jövőben a klaszteresedés és az integrátori szerepvállalás felé való elmozdulásra.

Ismertette továbbá, 2015 év végén kormányhatározat született Magyarország részvételéről a 2016. évi Antalyai Botanikai Világkiállításon. A tisztán díszkertészeti kiállítás lebonyolításában a Magyar Díszkertészek Szövetsége jelentős szerepet kapott és vállalt. A 2016. április 24-én nyíló, fél évig tartó rendezvény ideje alatt minden ország bemutatkozási lehetőséget kap, melynek idejére a vendéglátó ország partnertalálkozót is szervez.  Így a törökországi világkiállítás, óriási lehetőséget tartogathat azon termelők számára, akik áruikat az ázsiai piacokon is el kívánják helyezni.

Ugyancsak áprilisi rendezvény, de a hazai nagyközönségnek szól a Construma Kert 2016 kiállítás. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő esemény továbbra is fontos fóruma a díszkertész ágazat széleskörű bemutatásának. Úgyszintén jelentős nemzetközi szakmai esemény a magyar díszfaiskolák, évelőkertészetek fölvonulása a rangos és üzleti szempontból kedvező esseni IPM kiállításon, melyhez a szövetség ez évben is megszerezte a támogatást.

Végezetül a Magyar Díszkertészek Szövetsége valamennyi tagjának és minden kertész kollégának ez úton is sikeres, eredményes boldog újesztendőt kívánt.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió