Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Elnöki köszöntő 2017

2017 jobb év is lehet
A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, Orlóci László a szövetség év eleji küldöttközgyűlésén visszatekintett a hátrahagyott 2016-os évre, értékelte az érdekképviseleti munkát, szót ejtett az éves szakmai programokról, valamint előrevetítette a jövő kihívásait.  
Túl sok időt nem szentelt arra, hogy az elmúlt év eseményeit felidézze, mint mondta a szövetség munkája után érdeklődők a honlapról napra készen tájékozódhattak a friss hírekről, programokról, rendezvényekről. Nagyobb eseménynek a szövetség fél éven át tartó szerepvállalását nevezte meg, Magyarország részvételének lebonyolításában a 2016. évi Antalyai Botanikai Világkiállításon.
A szövetség a tavalyi évét eredményesnek tartotta. A szövetség belső szervezeti átalakítása megtörtént, a szakmai bizottságok végzik munkájukat. Ugyanakkor hozzátette a mezőgazdasági irányítás számára, legalább is a retorika szintjén „ismeretlen” a szervezet, ami nagyban nehezíti az érdekképviseleti munkát.
A jövő feladata, az érdekérvényesítés professzionális szervezetének a megalakítása. Szakmaközi szervezetté válni és a díszkertész ágazat egészét hatékonyan képviselni a szakma széles körű támogatásával, és teljes körűvé bővült tagságával lehet. Erre minden esély megvan, tette hozzá, az átalakulás tervét a szövetség tagegyesületei jóváhagyásukkal támogatták.
Kifejtette a szervezet működtetésére és feladatai ellátására anyagi forrást a kiterjesztési jogkörből eredő bevétel jelenthet. Ilyen kiterjesztési jog lehet többek között a közösségi marketing, a szabványosítás valamint az innovációk, kutatások kérdése, de hozzátette piacszervezési intézkedés kiterjesztését csak a tárca minisztere által elismert szakmaközi szervezet kezdeményezhet.
Rámutatott, az elismert szervezet a közösségi marketing kiterjesztését kezdeményezné elsőként, miután a szövetség a Közösségi Agrármarketing Kódex aláírójaként elérte, hogy a dísznövény nevesítve bekerült a Nemzeti Agrármarketing Program (NAP) kilenc kiemelt termékpályája közé. Ez lehetővé tette, hogy a forrásigény megjelölésével előterjessze az egyesületek igényei alapján összeállított következő három évre (2017-2020) szóló marketing programját.
Az idei évben megtörténhet az ágazat és a fogyasztási szokások régóta várt fölmérése. Az ezt követő lépés, a közös arculat kialakítása és megjelenítése a fogyasztók előtt.
A szakma jövőjét érintő kérdésnek nevezte az aktuálisan rendelkezésre álló erőforrások helyzetét. Jelenleg munkaerő és tőke hiánnyal szembesül a szakma majd minden szegmense. A kertészeti szakoktatásban a duális képzés lehetőségeit kellene jobban kihasználni, minta projekt létrehozásával bemutatni a rendszer működését. A tangazdaságok megszüntetésének fölmerülése, a forráskivonás a felsőoktatásból és bizonyos átszervezések mind nyugtalanító kérdések.
A küldöttközgyűlésén fölmerült, az érdekképviseleti munkát érintő újabb stratégiai kérdések az idei évben döntésre várnak.
Az elnök optimistán tekintett a szövetség előtt álló évre, 2017 jobb év is lehet, mondta. Az egyéni és a közösségi érdekek mentén, de egymást segítve jó kedvvel tovább kell lépni. Végül köszönetet mondott azoknak, akik sok energiaráfordítással támogatták a szövetség munkáját.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió