Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2018-04-06
I. Budai Campus Karrier Nap. | részletek
Tisztelt Partnerünk! Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy 2018. április 11–én a Szent István Egyetem Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43. K. épület) megrendezésre kerül az I. Budai...
2018-04-02
A Föld napja a FŐKERT-tel | részletek
Tavaszi önkéntes parkszépítés a Népligetben A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi a Föld napjához kapcsolódó „Miénk itt a Park!” önkéntes parkszépítő akcióját, melynek helyszíne a...
2018-04-02
Székelyföldi Dísznövény 2018 | részletek
Tisztelt leendő Partnereink! Szeretettel várunk minden, a kertészettel kapcsolatos terméket gyártó és/vagy forgalmazó, valamint szolgáltató céget és magánszemélyt, érdeklődőt az erdélyi...

Elnöki köszöntő 2017

2017 jobb év is lehet
A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, Orlóci László a szövetség év eleji küldöttközgyűlésén visszatekintett a hátrahagyott 2016-os évre, értékelte az érdekképviseleti munkát, szót ejtett az éves szakmai programokról, valamint előrevetítette a jövő kihívásait.  
Túl sok időt nem szentelt arra, hogy az elmúlt év eseményeit felidézze, mint mondta a szövetség munkája után érdeklődők a honlapról napra készen tájékozódhattak a friss hírekről, programokról, rendezvényekről. Nagyobb eseménynek a szövetség fél éven át tartó szerepvállalását nevezte meg, Magyarország részvételének lebonyolításában a 2016. évi Antalyai Botanikai Világkiállításon.
A szövetség a tavalyi évét eredményesnek tartotta. A szövetség belső szervezeti átalakítása megtörtént, a szakmai bizottságok végzik munkájukat. Ugyanakkor hozzátette a mezőgazdasági irányítás számára, legalább is a retorika szintjén „ismeretlen” a szervezet, ami nagyban nehezíti az érdekképviseleti munkát.
A jövő feladata, az érdekérvényesítés professzionális szervezetének a megalakítása. Szakmaközi szervezetté válni és a díszkertész ágazat egészét hatékonyan képviselni a szakma széles körű támogatásával, és teljes körűvé bővült tagságával lehet. Erre minden esély megvan, tette hozzá, az átalakulás tervét a szövetség tagegyesületei jóváhagyásukkal támogatták.
Kifejtette a szervezet működtetésére és feladatai ellátására anyagi forrást a kiterjesztési jogkörből eredő bevétel jelenthet. Ilyen kiterjesztési jog lehet többek között a közösségi marketing, a szabványosítás valamint az innovációk, kutatások kérdése, de hozzátette piacszervezési intézkedés kiterjesztését csak a tárca minisztere által elismert szakmaközi szervezet kezdeményezhet.
Rámutatott, az elismert szervezet a közösségi marketing kiterjesztését kezdeményezné elsőként, miután a szövetség a Közösségi Agrármarketing Kódex aláírójaként elérte, hogy a dísznövény nevesítve bekerült a Nemzeti Agrármarketing Program (NAP) kilenc kiemelt termékpályája közé. Ez lehetővé tette, hogy a forrásigény megjelölésével előterjessze az egyesületek igényei alapján összeállított következő három évre (2017-2020) szóló marketing programját.
Az idei évben megtörténhet az ágazat és a fogyasztási szokások régóta várt fölmérése. Az ezt követő lépés, a közös arculat kialakítása és megjelenítése a fogyasztók előtt.
A szakma jövőjét érintő kérdésnek nevezte az aktuálisan rendelkezésre álló erőforrások helyzetét. Jelenleg munkaerő és tőke hiánnyal szembesül a szakma majd minden szegmense. A kertészeti szakoktatásban a duális képzés lehetőségeit kellene jobban kihasználni, minta projekt létrehozásával bemutatni a rendszer működését. A tangazdaságok megszüntetésének fölmerülése, a forráskivonás a felsőoktatásból és bizonyos átszervezések mind nyugtalanító kérdések.
A küldöttközgyűlésén fölmerült, az érdekképviseleti munkát érintő újabb stratégiai kérdések az idei évben döntésre várnak.
Az elnök optimistán tekintett a szövetség előtt álló évre, 2017 jobb év is lehet, mondta. Az egyéni és a közösségi érdekek mentén, de egymást segítve jó kedvvel tovább kell lépni. Végül köszönetet mondott azoknak, akik sok energiaráfordítással támogatták a szövetség munkáját.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió