Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2018-04-06
I. Budai Campus Karrier Nap. | részletek
Tisztelt Partnerünk! Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy 2018. április 11–én a Szent István Egyetem Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43. K. épület) megrendezésre kerül az I. Budai...
2018-04-02
A Föld napja a FŐKERT-tel | részletek
Tavaszi önkéntes parkszépítés a Népligetben A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi a Föld napjához kapcsolódó „Miénk itt a Park!” önkéntes parkszépítő akcióját, melynek helyszíne a...
2018-04-02
Székelyföldi Dísznövény 2018 | részletek
Tisztelt leendő Partnereink! Szeretettel várunk minden, a kertészettel kapcsolatos terméket gyártó és/vagy forgalmazó, valamint szolgáltató céget és magánszemélyt, érdeklődőt az erdélyi...

Elnöki köszöntő 2014

Tisztelt Kollégák, kedves Díszkertészek!

Így az év kezdetén jut időnk végig gondolni az elmúlt időszak történéseit és tervezgetni a jövőnket.

Szövetségünk utóbbi fél évében felgyorsultak az események. Az újonnan választott vezetőség sok akut gondot örökölt és újabb célokat is kitűzött. A felgyorsuló események közül az első közösségünket is próbáló eseményt az OMÉK 2013 kiállítás megszervezése jelentette, melyre alig három hetet kaptunk. Az idő rövidsége ellenére sikeresek voltunk, megmutathattuk az érdeklődő nagyközönség számára (közel 80.000 látogató) és a döntéshozók felé, hogy létezik hazánkban a díszkertész szakma és fontos szereplője a nemzetgazdaságnak.

Érdekeink megerősítésére önálló tárgyalásokat kezdeményeztünk a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárságával és főosztályaival. Ennek eredményeképpen Fazekas Sándor miniszter úr decemberben aláírásával hitelesítette a Stratégiai Partnerségi megállapodásunkat. Továbbra is részt vettünk a parlament Kertészeti Albizottságának munkájában. Az albizottsági üléseken felszólásainkkal folytattuk megkezdett szakmánkat erősítő tájékoztatásunkat. Mára már ezen a fórumon sem kétséges a díszkertész ágazat mezőgazdaságban betöltött szerepe. Nyoma sincs a régóta sérelmezett "luxuscikk" leminősítő jelző használatának. A jövedelemtermelés és a foglalkoztatottság terén legalább olyan fontosak vagyunk, mint a más kertészeti ágazatok. Sőt, a zöldfelületgazdálkodás és a szolgáltatásaink révén jelentőségünk lényegesen nagyobb mint a csak termelő ágazatoké.

Előttünk álló feladatok közül előkészítettük a Szövetségünk új alapszabályát, melynek bemutatására és megvitatására napokon belül sor kerül. Dolgozunk az új ágazati stratégiánk megalkotásán is, melynek jelentősége rendkívül nagy, tekintettel arra, hogy a 2014 - 2020 közötti új támogatási időszak tervezésében csak így vehetünk részt. Ennek megalapozottságához pontos és széles körű adatgyűjtésre van szükségünk. Ennek érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézettel ágazati felmérést készítünk elő. Úgy szeretnénk, hogy ez semmilyen a törvény által előírtaknál több megterhelést ne rójon az érintettekre, de legyen szakma specifikus és szabályos, szolgálja hosszú távú fejlődésünket.

Folyamatosan egyeztetünk a Nemzeti Agrárkamara vezetőségével. Érdekünk a kamarai munka megerősítése és az integráció a kamarai kertészeti osztály szervezetébe. Ennek érdekében stratégiai együttműködési megállapodást készítettünk elő, melynek aláírása hamarosan megtörténik. A kamarai szervezet munkája jelentősen megkönnyítheti majd tagjaink gazdálkodását, szövetségünk részvétele pedig a szakmaiságot biztosíthatja. Jelenleg még sok kérdés (pl. tagdíj) tisztázásra vár. Ezen alkalomból a NAK vezetésének nevében is szeretnénk türelmet kérni.

További sikereink között említsük meg, hogy pályázatot nyertünk szervezetünk továbbfejlesztéséhez szükséges tavaszi tanulmányút finanszírozására. Szintén a szövetség közreműködésével sikerült támogatottá tenni, a szakma bemutatkozásához jó alkalmat biztosító IPM Essen kiállítási részvételt.

Részt veszünk tagegyesületeink, kertészköreink rendezvényein ahol tájékoztatást adunk, párbeszédet folytatunk az új hírekről, aktuális teendőkről. Ezt a továbbiakban egyre szélesebb körben szeretnénk kiterjeszteni. Kérem minden kedves tagtársunkat, széles körben terjesszék, és ha lehetőségük adódik, szervezzenek ilyen típusú rendezvényeket! Mi ott leszünk!

Mindegyikünk felteheti a kérdést, miért jó a szövetséghez csatlakozni? Úgy gondolom, a fentiekben leírtak már segíthetik döntésünket. Ha mégis kétségeink lennének, jusson eszünkbe, "Egyedül nem megy!" Csak szövetkezve.

Végezetül ezúton is szeretnék minden kedves tagtársunknak és leendő tagjainknak eredményes és boldog újesztendőt kívánni.

Orlóci László - elnök
Dísznövény Szövetség és Terméktanács


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió