Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
AIPH, a dísznövénytermesztők világszervezete

A 25 éves Magyar Díszkertészek Szövetsége a máig kiemelkedő eseményként tartja számon, hogy közreműködésével kerülhetett megrendezésre még 1996-ban, az AIPH (Nemzetközi Kertészeti Szövetség) 48. kongresszusa. Az eseményre a világ 21 országból, több mint 120 vendég érkezett, akik a szakmai program részeként a hazai kertészeteket is végiglátogatták.
Az AIPH tevékenységéről, múltjáról és jelenéről, a szövetség közelmúltban tartott éves küldöttközgyűlésén Treer András tartott rövid tájékoztatót.
Az Internationals Association of Horticultural Producers (AIPH) a dísznövénytermesztők világszervezete. 23 ország, köztük, hazánk is a Magyar Díszkertészek Szövetségén keresztül a tagja. Társszervezete, az Union Fleurs a dísznövény kereskedőket tömöríti.
Az AIPH 1948-ban Zürichben alakult meg a háború után még életben maradt kertészetek vezetőinek kezdeményezésére, akik szükségesnek tartották, egy érdekképviseletet ellátó világszervezet létrehozását. (1948-ban Magyarország az alapító tagok közt volt jelen)
A munka bizottságokban zajlik (fajtavédelmi, környezetvédelmi, tudományos és oktatási, marketing, statisztikai, Green City). A marketing és PR bizottság elsősorban a magasszínvonalú kritériumok alapján szervezett, minősített nemzetközi kiállításokkal foglakozik. Sok ország verseng az AIPH által elismert kiállítási címért.
A statisztikai bizottság, fő tevékenysége a statisztikai évkönyv elkészítése, melyet az AIPH és társszervezete az Union Fleurs közösen ad ki. 63 kiadvány jelent meg eddig. A kertészetek, kertészeti tevékenységek és a kereskedelem adatait tartalmazó nemzetközi statisztikák rendkívül hasznosak és irányt mutatóak bizonyos trendek, irányok, fejlesztések megítélésében. 
Évente megrendezik az év dísznövény kertészete versenyt, mely az elmúlt időszakban rangos eseménnyé vált. Aspiránsai az adott ország szakmai szervezete által díjazott kertészetek, akiket tovább delegálnak a nemzetközi megmérettetésre. A három kategóriában (kész növények, vágott virágok, szaporítóanyag) induló versengésre tavaly 17 nevezés érkezett. A díjkiosztásra Essenben az IPM-en került sor.
Az AIPH tagországai:
Dánia, Finnország, Anglia, Belgium, Németország, Hollandia, Csehország, Magyarország, Svájc. Brazília, Kanada, USA, Törökország, Ausztrália, Kína, Taiwan, Indonézia, Japán, Korea, Arab Emirátusok, Olaszország, Franciaország, Ausztria


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió