Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Budapestért díjat vehetett át Szabó József


Mikor és hogyan lett, az ország legnagyobb kertészeti vállalatának az első számú vezetője?

2010 októberében kaptam megtisztelő bizalmat az új városvezetéstől, amikor a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával, Tarlós István Főpolgármester úr kinevezett a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatói tisztségére. Bizonyára az akkor is már több mint két évtizedes dísznövény-termesztési, parképítési- és fenntartási, faiskola üzemeltetési, öntözőrendszer telepítési, egyéb szakmai-, gyakorlati tapasztalataim és vezetői ismereteim nagymértékben hozzájárultak, hogy viszonylag rövid időn belül mélyebben is megismerkedtem az itt folyó munkákkal. Számomra szakmailag is és emberileg is olyan kihívást jelentett és jelent most is ennek a tisztségnek az ellátása, amelyet az Élet csak ritkán produkál.

A szakmai ismeretek mellett úgy gondolom, hogy egy cég vezetéséhez manapság nélkülözhetetlen a gazdasági és elemző készség, képesség is, így jól tudom hasznosítani azt a tudást is, melyet 2002 és 2004 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az MBA program keretében a gazdasági elemző menedzseri másoddiplomámmal megszereztem.

Kollégáimmal folyamatosan nyomon követjük, elemezzük a folyamatokat, keressük és honosítjuk meg azokat a szakmai módszereket, amelyekkel a gazdálkodási-, szakmai- vagy épp a munkaszervezés hatékonyságát tudjuk növelni a Társaságnál.

Ki tudna emelni néhány fővárosi projektet, amire büszke az elmúlt évekből?

Nehéz válogatni. Az egyik legnagyobb zöldterületet érintő fejlesztésünk a Margitszigeten volt, mely mind a mai napig tart. Ennek során megújult a Japánkert, a Rózsakert, valamint a Szabadtéri Színpad előtti területen új  virágágyakat alakítottunk ki. A sziget teljes területén a padokat és a szemétgyűjtőket újakra cseréltük. Amire nagyon büszke vagyok az itteni beruházásaink közül, az a méltán híres margitszigeti zenélő szökőkút, melynek teljes szerkezete, vízképe és fénytechnikája is megújult.

A Népligetben és a Vérmezőn is szabadtéri, felnőtt fitnesz parkokat telepítettünk. A Gellérthegyen a régi „Kőcsikós” játszótérből Budapest egyik legnépszerűbb és legmodernebb játszóterét alakítottuk ki „Cerka-firka” fantázianévvel. Itt úgy érezhetjük magunkat, mint Gulliver íróasztalán az óriás ceruzák, tollak és ceruzahegyezők között. A 4-es metró beruházásai kapcsán teljesen felújítottuk a a Rákóczi teret, a II. János Pál pápa teret, ahol megújult a térburkolat, a növényállomány egy része és a játszótér is.

Több külföldi szakmai együttműködésben vettünk részt, például svéd-magyar projekt keretén belül került kialakításra a margitszigeti ökojátszótér, az Angyal István park, a Lánchíd park és létrejött Magyarország első ingyenes kerékpárszervíz pontja a Vérmezőn.

Svájci-magyar együttműködésből születettek meg a biodiverz évelőágyásaink a Hajógyári-szigeten, a Róbert Károly körút – Lehel út találkozásánál, valamint a BAH csomópontnál. Ennek a folyamatnak lezáró dokumentációjaként megjelent saját kiadásunkban az első közterületi évelőkkel foglalkozó könyvünk, melyet kollégáink saját tapasztalataik alapján írtak meg, címe az „Ökologikus zöldfelületek városi alkalmazása".

Folyamatos a Városliget zöldfelületeinek újjáélesztése: aszfaltozást, burkolatpótlást, lépcsőjavítást végeztünk, bővítettük a játszóteret, telepítettük a régóta hiányolt szökőkutat, illetve a víz-levegőztető rendszert is a tóba.

A rendeletileg meghatározott zöldfelület-gazdálkodási szakmai feladatok magas szintű ellátása mellett, többek között fontosnak tartom az ügyfélszolgálatunk, az interaktív marketing- és kommunikációs közszolgálati munkánk működésének még hatékonyabbá tételét is. A városi közparkokban transzparens, figyelemfelkeltő, érzelemre és az értelemre ható táblákkal, okostelefonokkal is letölthető QR-kódok kihelyezésével szeretnénk felhívni az odalátogatók figyelmét arra, hogy nekik, értük tervezzük, alakítjuk ki és gondozzuk a szép zöldfelületeket.

Szeretném, szeretnénk felhívni a parkhasználók figyelmét a városi zöldkörnyezet fontosságára, ezzel is erősíteni bennük a tudatot, hogy közös érdekünk a parkok, a növények megóvása, a zöldfelületek rongálásának megakadályozása, környezetünk szépítése és védelme. Tízmilliókban is kifejezhető ennek a felelős, környezettudatos szemléletformáló munkának az eredménye a parkrongálások folyamatos visszaszorulásában.

Céljaim között szerepel az utódképzés, az érezhető szakemberhiány enyhítése, a szakmai duális-képzés segítése, a diákok nyári foglalkoztatása, valamint a lakossággal és a felelősen, környezettudatosan gondolkodó, profitorientált cégekkel való még szorosabb szakmai együttműködés is.


Kívülállóként is jól érezhető a sok pozitív változás. Milyen vállalti eredményeket tudna említeni?

Igen, valóban büszke vagyok arra, hogy az irányításom alatt a FŐKERT-nél több fejlesztés, beruházás volt, mint az azt megelőző két évtizedben összesen. Számos új és korszerű célgéppel, speciális eszközzel, fejlesztésekkel tudtuk növelni a hatékonyságot, javítottuk a munkaidőkihasználást, elterjesztettük az évelő és a biodiverz kiültetéseket a közterületeken, melynek hatására jelentősen javítani lehetett a fenntartásra fordított időt és pénzt is.

Teljesen átszerveztük a Társaság szervezeti felépítését, racionalizáltuk és optimalizáltuk a napi működését, szakmai alapokra épített, folyamatosan aktualizált, új, integrált vállalatirányitási rendszert alakítottunk ki, mely naprakész gazdálkodási információkat ad a vezetőségnek és a tulajdonosnak is, a főváros által biztosított források transzparens és költséghatékony felhasználására.

Folyamatosan tettük és tesszük jobbá, alkalmasabbá, minőségibbé a munkafeltételeket és a munkakörülményeket is. Több évtizede elmaradt szociális helyiségfelújításokat végeztünk el, mára már szinte az összes telephelyünkön. A biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök mellett új, a dolgozói gyakorlati tapasztalatok alapján átszabott, egységes munkaruházatot gyártattunk le és színben, valamint dizájnban is egységesítettük a gépjárműparkunk, a teher-, illetve a személygépkocsijaink megjelenését is. Komoly összeget szánunk évente a megbecsült humánerőforrásunk folyamatos képzésére, szakmai fejlesztésére, az ismereteik, tudásuk naprakészen tartására is. Az innovációban is élen járunk, a hazai és a nemzetközi kiállításokon, szakmai konferenciákon rendszeresen kérik fel Társaságunkat Budapest, Magyarország képviseletére.

Milyen nagyobb projektekben dolgoznak jelenleg?

Folyamatos üzemmódban vagyunk! Nagy tempót diktálok évek óta a kollégáimnak is, de egy fiatalos, jól terhelhető, sikerorientált, szakmailag nagyon felkészült és elkötelezett, lojális csapat áll mögöttem, mind a szakmai vezetők, mind a területeken kint dolgozó középvezetők és munkatársak tekintetében. Minden egyes fogaskeréknek, tengelynek jól, összehangoltan kell teljesítenie a maga területén, a nagyobb rendszerben elfoglalt helyén is, hogy a gépezet hatékonyan és sikeresen tudjon működni. Éppen ezért is úgy érzem, hogy ezt a megtisztelő elismerést sok-sok ember nevében is vehettem át. Itt szeretném megköszönni utólag is mindenkinek, akinek a munkája, a támogatása, segítő közreműködése hozzásegített a megtisztelő díj átvételéhez.

Napi fenntartói munkáink mellett olyan nagyszabású projektekben vagyunk jelenleg is benne, mint például a Társaságunk által kezelt több mint 600 ha, kiemelten kezelt zöldterület teljeskörű geodéziai- és kertészeti felmérése, digitalizálása. Ezt a fa-, illetve az épített elemekre és a teljes zöldterületekre is kiterjedő térinformatikai zöldkatasztert, mely az egyedi értékszámítások mellett az elvégzett munkákat, ráfordításokat is naprakészen tartalmazzák, a lakosság részére is elérhetővé kívánjuk majd tenni. De említhetném a Margitszigeti FINA-fejlesztéseket és a városszerte látható közterületi- és zöldfelületi fejlesztéseinket is.

Célul tűztük ki a saját, a kiültetett növényeket előállító termesztőtelepünk megújítását, kihasználtságának a növelését, korszerűsítését. E cél megvalósíthatóságának az érdekében pályázatok útján külső forrásokat is bevontunk, melyek korszerű és környezetbarát, megújuló energiafelhasználást tesznek lehetővé, így az üvegházaink fűtési- és fenntartási költségei is jelentősen csökkennek. 

Főpolgármester úr kezdeményezésére, a Fővárosi Önkormányzattal és a kerületekkel is szorosan együttműködve, a legújabb projektünk a „Tízezer új fát Budapestre!” három éves faültetési program, melynek keretén belül már 2016-ban mintegy 2.000 darab új fát ültetünk el a Főváros kiemelt fasoraiba és parkjaiba. Ilyen nagyszabású faültetés az elmúlt évtizedekben nem volt, ezért is példaértékűnek tartom ezt a kezdeményezést, melynek szakmai kivitelezői, lebonyolítói lehetünk.

Láthatóan boldogság tölti el, ahogy a munkájáról, a szakmáról beszél. Van „ars poeticája”?

Életem derekán, a szakmám csúcsán, sikerorientált emberként, nem futok el a kihívások elől. Ahogy Teréz anya mondta: „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” Hiszek abban, hogy nem véletlenül sodort ide, pont erre a posztra a Sors. Feladatom van itt, így igyekszem is a legjobb tudásommal megfelelni az elvárásoknak. Nagyon sok terv, szakmai ötlet, megvalósítandó javaslat, fejlesztés, innováció van még a fejemben…

Szeretném elérni, hogy irányításom alatt a Társaság – mely ma a „szakma zászlóshajója” – társadalmi megbecsülése tovább erősödjön, szakmai tekintélye, elismertsége tovább növekedjen. Napi munkámmal, energiámmal törekszem a városvezetés felém irányuló magas elvárásait teljesíteni, bizalmát megszolgálni.

Mindent elkövetek azért is, hogy a jövőre 150 éves FŐKERT-nél dolgozók is büszkék lehessenek az évek alatt megszerzett tudásukra, tapasztalataikra, szakmai örökségükre. Elhivatottságunkról és szakmaiságunkról a főváros lakossága, Budapest politikai- és szakmai irányítói, továbbá az idelátogató hazai- és külföldi turisták dicsérően és elismerően nyilatkozhassanak a jövőben is, környezetszépítő „alkotásainkat”, városi közparkjainkat zöldebbé és élhetőbbé téve, a színes virágágyasokat – mint díszes ékköveket a Főváros köntösén - megcsodálhassák, Budapest jó hírét, hangulatát, élményét, virágillatát is magukkal vigyék és hirdessék a nagyvilágban is.

Köszönöm a beszélgetést, további eredményes munkát kívánok Önnek és munkatársainak!

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió