Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Színes életrajz

Jeszenszky Árpád születésének 120. évfordulójára emlékeztek a Szent István Egyetem Budai Campusán. Előadások sora foglalkozott a a XX. századi kertész sors fölelevenítésével. A Kertész sors a XX. században címet viselő emlékülés a múltat idézte, de a mának és a jövőnek is szólt. A múlt megismerése a jelen megértésének zálogát nyújta a mai fiataloknak, akiknek feladatként rója a szakma megőrzését, fejlődését, virágzását. 
A Szent István Egyetem Kertészet Tudományi Kar dékánja Dr Hegedűs Attila örömmel emlékezett a jogelőd tanintézet hajdani kiváló diákjára, miközben fölidézte a kertészeti oktatás múltját a több mint másfél évszázados intézményben, amelyet a gyakorlati képzés színhelyéül Entz Ferenc alapított.
Dr Hrotkó Károly egyetemi tanár (SZIE) Jeszenszky Árpád tizenegy kiadást megélt és legnagyobb példányszámban megjelent szakkönyvét méltatta. Az Oltás, szemzés, dugványozás című könyvet, melynek tartalma és terjedelme az idők folyamán folyamatosan bővült még ma forgatják, kézben tartják a kertészek, akik közül sokan a hatvanas évek organikus szemléletéhez kívánnak visszakanyarodni a mai termesztésben.
Dr Kocsis László egyetemi tanár (Pannon Egyetem Georgikon Kar) Jeszenszky Árpád keszthelyi munkásságát ismertette, egyben fölidézte: gondtalan gyermekkora után két világháborúval terhelt küzdelmes életet élt, melyben elkötelezte magát a kertészetnek és mindent elkövetett annak felvirágoztatásáért. Doktori címének jelentőségét nemcsak tudományos teljesítményének elismerésében látta, azt más rokon szakmák mellett a kertészet érdekében kamatoztatta. Küzdött azért, hogy a mezőgazdaságot más tudományterületekkel azonos szinten elfogadják. Jelentős tapasztalati, gyakorlati ismerettel rendelkezett a kertészet minden ágában. Jártas volt szakmai szervezetek vezetésében, jól ismerte az ország kertészeti termesztésének helyzetét.
A Magyar Agrártudományi Egyetem keszthelyi egységében a Kert-, Szőlő-, és Borgazdasági tanszék vezetését 1947. február 14-től vette át. 1949-1957 között a keszthelyi Nyugat-dunántúli Mezőgazdasági Kísérleti Intézet osztályvezetőjeként dolgozott. Az 1950-57 közötti évek kutatási időszakához tartozik az olaszrizling klónszelekciója, a szőlő „skatulyázása” az erózió ellen, és irányításával kezdek hozzá az őszibarack koronaformák kialakításához. Felismerte, a nemesítés alapjául szolgáló fajtagyűjtemények létesítésének jelentősőgét. Létrehozták a cserszegtomaji több száz fajtából álló szőlőgyűjteményt. Az 1950-es évek elején szubtrópusi növények (citrusfélék, teacserje, füge) hasznosításával is kellett foglalkoznia. Nemzetközileg is hasznosítható szakmai munkája a citrusfélék dugványról való szaporítása.
1957-ben nyugalomba vonult, de megbízott előadóként továbbra is a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia falai kötött tevékenykedett. Oktatási feladataihoz tartozott a gyümölcs-, a zöldség-, a szőlőtermesztés és a borgazdasági ismeretek oktatása. Számtalan könyvet szakcikket írt, melyben mindig a termelő ember tanítására törekedett. Lelkesedése magával ragadta munkatársait, akikkel együtt fejlesztették az őszibarack, a citromfélék, a füge, a muskátli, a paprika, valamint szőlő kultúrák technológiáit.
Dr Szabó István professzor emeritus (Pannon Egyetem Georgikon Kar) ismertette Jeszenszky Árpád 103 füge fajtát gyűjtött össze a Balaton felvidéken, Mecsek vidékén, Villányi hegységben. A füge kultúrflora társszerzőjeként leírta azokat az alaptípusokat, amelyeket ezeken a területeken feltehetőleg hosszú idő óta termeszthettek. 
Osváth Zsolt levéltárvezető (SZIE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár) XX. századról és annak az összes kérdéséről gondolkodó humanista ember portréját vázolta föl. 

 

   
Dr. Orlóci László (Jeszenszky Árpád unokája), Dr. Palkovics László rektor helyettes (SZIE), Dr. Hegedűs Attila dékán (SZIE) felavatták a kertész-tudós-szakíró emléktábláját.
„Egy kalandos élet dokumentumai” címmel nyílt emlékkiállítás a könyvtárban.    

 

 

 

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió