Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Hortus Hungaricus megnyító

20. Hortus Hungaricus kiállítás ünnepélyes megnyitóján, Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke, beszédében arra figyelmeztetett, hogy a mai világban szakmai és üzleti sikereket csak széleskörű összefogással lehet elérni.
A díszkertészek ágazati stratégiájának az elkészülte már az új idők, új szelét jelezi. Tartalmát nem szabad kőbevésettnek tekinteni, ugyanakkor érdemes alaptéziseihez hűnek maradni. Jó hír, említette, hogy a díszkertész ágazat magas foglalkozatása miatt a jövőben jelentős nemzetgazdasági szerepre számíthat.
Megkezdődtek a lépések szövetség szakmaközi szervezetté alakítása felé, ami jól tükrözi, hogy az ágazatnak van célja és van jövőképe. Az átalakulás azért fontos, mert az ilyen szervezet előtt sokkal nagyobb lehetőségek állnak, mint az érdekképviseleti egyesületek előtt, hangsúlyozta. Mindez kötelezettségekkel is jár, amihez az ágazatnak fel kell nőni, meg kell felelni. Összefogásra bíztatott, mindenkinek át kell érezni az elvárás és a felelősség súlyát, mondta, hogy együtt könnyebben megvalósíthassák az elképzeléseiket.

Fazekas Sándor beszédét azzal kezdte, egy kiállítás kiváló alakalom arra is, hogy foglalkozzunk az ágazat helyzetével. Két kiemelkedő eredményre hívta fel a figyelmet.
A magyar díszkertészeti ágazat elkészült stratégiája arra szolgáltat alapot, hogy Magyarország az új uniós költségvetési ciklus (2014-2020) időszakában a pénzügyi forrásait úgy használja fel, hogy a magyar díszkertészeti ágazat fejlődjön. Megvalósításához átgondolt tervezés, jó célkitűzések kellenek.
A másik, a szakma fejlődésével kapcsolatos eredményként említette, a szövetség és a minisztérium közötti stratégiai partnerség létrejöttét, ami a jövőbeni szakmai együttműködést szélesebb alapokra helyezi. A miniszter jelezte, bízik benne, hogy a jogszabályalkotásban, a pályázatoknál, a piaci környezet alakításában eredményeket fognak elérni.
Továbbá, támogatja, hogy a díszkertészek szövetsége szakmaközi szervezetté alakuljon, hisz akkor tud a belső piacokon hatékonyan dolgozni és újabbakat meghódítani külföldön, ha összehangoltan lép fel.  Megemlítette, az ágazat jellemzője, hogy sok kis- és közepes vállalkozása van. Erősíteni kell az integrációt, annak érdekében, hogy a keleti nyitás körébe tartozó államokban élni tudjon a lehetőségekkel. Ott új városok épülnek, parkosítások készülnek, nyitott piacról van szó. Magyarország nem maradhat ki abból a körből, ami számára a piac bővülését eredményezheti.
Hangsúlyozta továbbá, a legutóbbi kiállítás óta a dísznövény ágazat helyzete stabilizálódott.  Teljesítménye, amelyet a dísznövénytermesztés és a rá épülő kereskedelem együtt ért el, mintegy 120 milliárd forint, és 25 ezer család megélhetését biztosítja.
Aláhúzta, most, amikor a világgazdasági válság véget ért, Magyarország gazdasága pedig növekedési pályán van, a magyar dísznövény-ágazatban is megnyílik a bővülés lehetősége. A következő hét év alatt a foglalkoztatottak száma megduplázódhat és a dísznövény ágazat visszanyerheti régi erejét. Olyan piacokat hódíthat, meg amelyeken korábban nem, vagy alig volt jelen. Mindezt egy kíméletlen piaci helyzetben való helytállás is megalapozza.  Az unióban ez a terület liberalizált, korlátlan a piaci pozíciók megszerzésének lehetősége.
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió