Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Startup Fórum-innovatív projektekkel

A Budapesten első alkalommal megrendezett Pannon Breeding Agrár Startup Fórumon bemutatott innovatív projektek többsége a kihívások előtt álló agrárium problémáira keresett megoldásokat. A mezőgazdaságban tevékenykedők már napjainkban is érzékelik a környezeti változások fölgyorsulását, a tapasztalatok és a tudás elértéktelenedését, a növekvő vegyszerterhelést. Fokozódó versennyel és a minőségi követelmények folyamatos emelkedésével találkoznak. Az előrejelzések szerint 2050-re 10 milliárd főre emelkedik a népesség és 70%-al nő az élelmiszertermelés. Éppen ezért nagy jelentőségű a jövőbemutató innovatív projektek és a startup cégek összefogása és felkarolása.
A rendezvényen dr. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója egy már évtizedek óta futó hazai nemesítési munkához kapcsolható, díszkertészeti szempontból ígéretes innovációs programot mutatott be.
A Pannon Breeding program a kontinentális klímára alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló magyar fajták nemesítésének felkarolására állított össze különféle projekteket, támogatható innovációkat, melyet részben a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen terveznek megvalósítani.
Előadásában Orlóci László ismertette, a program kidolgozására azért került sor, mert a nemesítési munkában továbblépésre van szükség, ám erre az állami kutatóintézeti hálózaton keresztül csekély a lehetőség.  A nagyvárosok belső területeinek fás szárú növényállománya egyre jobban legyengül a fenntartók szakszerű munkája és anyagi ráfordítása ellenére, figyelmeztetett. Sürgető az idő a klímaváltozás kihívásaival szemben hatékonyabban teljesítő, a városi környezetet, légszennyezést, rázkódást jobban tűrő fajokra. Előre kell lépni a városi zöldfelületek fásítására alkalmas fajok nemesítési munkájában.
A program zászlajára tűzi a hazai genetikai alapok megőrzését és fejlesztését. Magyarország mozaikos tájszerkezete és medence klímája miatt páratlanul gazdag genetikai anyagot rejt magában. Bárhonnan kiválasztott egyetlen növény is olyan genetikai tartalommal rendelkezik, ami a világ más táján nem jelenik meg. Megvalósításához nem nélkülözhető fajtakísérleti állomás létesítése és fenntartása sem
Klíma-és környezetkutató mintacentrum felállítása is szerepel a tervek között, miután bizonyos növények nagyon jól reagálnak a környezeti változásokra, velük jól modellezhetők az élő környezet változásai. Fontos adatokat szolgáltathat a termelés biztonságára vagy kockázatára a helyi klíma vizsgálata és előrejelzése is.
A bevezetőben említtetek miatt alig elhagyható törekvés a szakoktatás színvonalának erősítése, tudástár és képzési központ kialakítása.  
A gyakorlati megvalósulási terv tudáspark központ létrehozását is tartalmazza, ahol az alap-és alkalmazott kutatások a klimatológia, az élettani és biokémiai kutatások a kertészeti, a genetikai kutatások a fenológiai kutatásokat fogná össze. Az adatok, információk értékelésére is ott kerülne sor. 
A kutatáshoz a pannon klímát modellezhető területre is szükség van. Jász-nagykun Szolnok megye alföldi klimatikus viszonyai alkalmasak szélsőséges tesztek elvégzésére, világított rá Orlóci László. Azzal a céllal, hogy a vizsgálatok elvégzése után olyan növények kerülhessenek forgalomba, elkészülhessen egy olyan fajokat tartalmazó ajánlati lista, amelyek leginkább alkalmasak a hasonló éghajlati adottságú területek beültetésére.  Folyamatban van kutatótér, törzsültetvény és kísérleti ültetvény kialakítása bizonyos kutatási témák gyakorlati modellezésére (pl. a szárazságtűrés genetikai, növényélettani vizsgálatához). A jövőben a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. mint gazdálkodási egység fogja össze ezt a tevékenységet. 
A Pannon Breeding hosszú távú tervei között alföldi központú agrár-inkubátor ház, kutatói mintacentrumok létrehozása is szerepel a különféle agrár startup projektek elindítására.
A rendezvényen tájékoztató is elhangzott a hazai és az Európai Uniós startup finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban. A Horizont 2020 program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó stratégia része.  A közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrás innováció-orientált szemléletű, célja, hogy olyan innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, amelyek az unió társadalmát érintő problémák kezelésére helyezi a hangsúlyt. Kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort. Hazai lehetőség többek között a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül hamarosan elérhető pályázatok köre lesz.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió