Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Játszva tanulás kertje

2016-os Antalyai Expóra, mely a „Zöld világ a jövő generációinak" gondolat köré épült és a „Virágok és Gyermekek” mottót viselte Magyarország a „Játszva tanulás” kertjét építette meg középpontba állítva a zöld környezetet és a jövő generációját. 
A kiállítási terület egy tanösvényt jelenít meg, ahol a gyermekek számára elhelyezett interaktív feladatok segítik a játékos felfedezést. A kertet feltáró utak a múltból építkezve vezetnek az elképzelt ideális jövőbe. A modern formavilágú kertrészletben különös hangsúlyt kap a biodiverzitás és a fenntarthatóság.
A két részre osztott terület egyike a hagyományos, tradicionális kertészeti elemeket tartalmazza gémeskúttal, török kerttel, a másik a gabion falakkal és a növények elhelyezésével a modern kertépítészetre utal.
A kertben helyet kapott egy gémeskút, amelyet a gyerekek maguk is kipróbálhatnak. Innen kiemelt víz csatornarendszeren keresztül a dísztóba folyik. A kilocsolt víz a homokban eróziós formákat hív életre, a homokon átszivárogva pedig a növények vízellátását is segíti. Ezekkel a képekkel gazdagodva gyermekek megtapasztalhatják a víz építő és pusztító tevékenységét.
A dísztavon a gyermekek komppal juthatnak át egyik stégről a másikra. Közvetlen kapcsolatba kerülve a vízzel megismerhetik annak dinamikáját, mikroklímát befolyásoló tulajdonságait. A dísztó az épületbe benyúlva az ég és a föld közötti kapcsolatot szimbolizáló „életfát” veszi körbe.
A kert központjában álló, a Green City szellemében tervezett fa szerkezetű épület a hagyományos anyagok használata mellett rámutat a korszerű technológiák, a vízvisszatartás, és az esővízgyűjtés alkalmazásának lehetőségeire. Az egész épületegyüttes átlátható, a terek egymásra fűzve kapcsolódnak össze, kijelölik a látogatói útvonalat.
A bejáratoknál táblák ismertetik a kert tematikáját és a kertrészhez kapcsolható tudnivalókat: olvashatnak a török időkből eredő nemesített gyümölcsökről, fűszer- és dísznövényekről, vízerózióról és a tudatos vízhasználatról. A modern kertrész melletti táblán többek között a biodiverzitás fontosságáról.
A pavilonban magyar építészeti és kulturális tradíciók is megjelennek. A magyar- török történelmi és kertépítészeti múlt összefonódásaira a reneszánsz kertrészlet középpontjában elhelyezett török kút, a török hódoltság idejéből származó növénykultúrák használata valamit, Zrínyi Miklóst és I. Szulejmánt ábrázoló szobrok utalnak.
Tanösvények és a tematikus kertrészletek ágyásaiba magyar faiskolákból, évelő-, rózsa-, és  egyéb kertészetekből (Alsótekeresi Faiskola Kft.; Hegede Kertészet Kft.; HortusVitae Kft.; Dr Józsa Miklósné Díszfaiskolája; Kiss Kertész Duó Kft.; Márk Rózsakert; Maróti Díszfaiskola; NAIK;  Dr Orlóci László; PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft.; Soliter Díszfaiskola; Szalay Díszfaiskola-Kertészet; Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ; Tahi Faiskola Kft.; Vízinövény Pruitt; Zsohár Kertészet) származó növények kerültek beültetésre.
Az Expo 112 hektáros területén 49 kiállító által megépített kertek és épületek Antalyában maradnak. Jóllehet a világkiállítás október 30-val bezárt, ám a terület a világ botanikai látványosságaival továbbra is megtekinthető lesz. A népszerű tengerpart idegenforgalmát tovább erősítő turisztikai vonzerőnek szánják.

Fotók a kertről:
 
A dísztó az épületbe benyúlva az ég és a föld közötti kapcsolatot szimbolizáló „életfát” veszi körbe.

 

 

A kertrész markáns térszervező eleme a pergolarendszer. A fa szerkezet kellemes klimatikus és fényviszonyokat teremt, határol és összeköt.

 

 

A kertben helyet kapott egy gémeskút, amelyet a gyerekek maguk is kipróbálhatnak. Innen kiemelt víz csatornarendszeren keresztül a dísztóba folyik.

 

 

A reneszánsz kertrészlet középpontjában elhelyezett török kút Zrínyi Miklóst és I. Szulejmánt ábrázoló szobrokkal.

 

 

A kert karakterét a virágos évelők, díszfüvek határozzák meg, a fák és cserjék térhatároló szerepet töltenek be

 

 

Gabion falakkal határolt modern kertrészlet

 

 

A Világkiállítás magyar tematikus napján a gyerekek magyar népi játékokat próbálhattak ki. A kert számtalan gyerekprogramra ad lehetőséget a jövőben is.

 

 

A dísztavon a gyermekek komppal juthatnak át egyik stégről a másikra.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió