Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Dísznövények a Zöld Hét magyar pavilonjában

Magyarország volt a 2017. január 20-29 között megrendezett berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche) díszvendége.
Magyarország partnerországi részvételével a magyar élelmiszeripari termékek népszerűsítése mellett olyan vonzó országimázs is kialakult, melynek pozitív társítása vélhetően hozzájárul, hogy a fogyasztók minél gyakrabban vásároljanak magas minőségű magyar termékeket.
Az 1700 négyzetméter alapterületű magyar pavilonban a hagyományos és a modern együtt volt jelen. A magyar konyha ízeit föltálaló csárda, az élményközpontú piactér, az oldalfalakon körbefutó országimázst megjelenítő poszterek mind azt kívánták hangsúlyozni, hogy Magyarország képes a modernitásra, és eredményesen tud ringbe szállni a folyamatosan megújuló nemzetközi versenykörnyezetben.
Magyarország rendkívül gazdag élő- és növényvilágára való utalásként, a hazai termesztésű dísznövények is helyet kaptak. Bemutatásukra a Magyar Díszkertészek Szövetsége kapott fölkérést. A közönségvásárok mai igényeihez igazodó, élményközpontú, mozgalmas piactérben a növényeket funkcionális térelválasztó elemként, fűszerkertként és dekorációként alkalmazták, így némi betekintést nyújthattak a tradicionális múltú hazai kertészeti termesztésbe is.
A Magyarország „éléskamráját” megidéző kiállításon az örökzöld dísznövények gyümölcsös ládákat mintázó, ízléses faládákban kerültek elhelyezésre: a csárda terasza mentén élő kerítésként, a kiállítókat a színpadtól elválasztó térben, valamint a közlekedő utat megtörő hangsúlyos térkompozíciós elemként.
A vendéglátóhely közelében kialakított fűszerkert a hagyományos és modern konyhában egyaránt használható és kedvelt évelő fajokat (rozmaring, kakukkfű, zsálya, levendula) tartalmazta. Ugyanezen fajok felhasználásával készültek az asztaldíszek is.
A térkompozíciókban és a virágtálakban a nemzeti trikolor színeit a sötétzöld lombú Helleborusok fehér virágai, a piros vesszőjű Cornus ágak, és a bordó levelű Heuchera fajok jelenítették meg.
A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC, a Nemzeti Kereskedőház Rt., valamint több magyar vállalat és szervezet közreműködésével megvalósult kiállítás célja volt, hogy teljes keresztmetszetet adjon a magyar mezőgazdaságról valamint a természetes, jó minőségű és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszereket előállító élelmiszergazdaságról.  A rendezvény idején agrárdiplomáciai találkozásokra, több kétoldalú megbeszélésre is sor került.
Európa legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán 65 ország 1600 kiállítóval volt jelen. Csaknem 70 ország szakminisztere ekkor tartotta a tanácskozását. A rendezvényre 380-400 ezer látogatót vártak.
Magyarországgal, mint díszvendéggel a német sajtó és egyéb médiák kiemelten foglalkoztak, ennek is köszönhető volt, hogy a pavilon a látogatók körében nagy népszerűségnek örvendett, a csárda folyamatosan telt házzal üzemelt, a kiállítók, akik új üzleti lehetőségeket kerestek, új kapcsolatok kialakítására törekedtek megelégedetten nyilatkoztak az érdeklődésről.
Sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kifejtette, Németország fontos export partner hazánk számára. Jelenlétünkkel a német fogyasztók elé tárhatjuk azt az élelmiszertermelést, amelyre büszkék vagyunk, és amely a magyar identitásnak is része. Ismertette, a mezőgazdaság szerepe jelentős a magyar gazdaságban, így a foglalkoztatásban is. Kibocsátása 1,5 szeresére nőtt 2010 óta, és az elmúlt 5-6 évben 50 ezer új munkahelyet teremetett. Megjegyezte, Németország kiemelkedő szerepét az agrárkivitelben jól mutatja, hogy közel 1,3 milliárd euró értékben exportálunk különféle mezőgazdasági termékeket az igényes német piacra. Kivitelünk az elmúlt néhány évben számottevően emelkedett. Ugyanakkor a Németországból hazánk felé irányuló export is jelentős, a német élelmiszerek, italok a magyar fogyasztók körében is kedveltek.

 

     

   


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió