Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Miben segítheti a NAK a dísznövényágazatot?

A magyarországi „zöld szakma” legutóbbi, Tapolcán megrendezett szakember-találkozóján a jelenlévők nagy érdeklődéssel hallgatták Fodor Zoltánt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Mezőgazdasági szakterület igazgatóját, aki előadásában kitért arra is, miben segítheti a NAK a dísznövényágazatot.
Elmondta, dolgoznak az országos jégeső elhárító rendszert kiépítő programon, amely hasznos lehet a szabadföldi termesztést folytató díszkertészetek számára is hisz egyre gyakoribbak a szupercellák, és jégverések okozta károk. Foglalkoznak a termál és öntözővíz hasznosítás, a szennyvíziszap elhelyezési valamint az illegálisan fúrt kutak problémáinak feltárásával és a megoldási javaslatok kidolgozásán. Szeretnének előbbre jutni az öntözéssel kapcsolatos engedélyeztetési eljárások egyszerűsítésében, költségeik kordában tartásában. Jogszabály módosítást indítványoztak a szezonális munkaigény kapcsán jelentkező munkaerőhiány orvoslására, a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka kapcsolatának rendezésére, a munkaidőkeret bevezetésére.
Ismertette, a közeljövőben új mezőgazdasági adózási rendszert dolgoznak ki, melynek egyik eleme az ÁFA csökkentés lesz. Véleményük szerint fenntarthatatlan a jelenlegi őstermelői rendszer, amely mint mondta burkolt jövedelemtámogatási vagy adóelkerülési forma. A Lengyelországban és Ausztriában működő területalapú adózási rendszert adaptálhatónak találnák Magyarországra. A területi átalányadó alapú adózással a gazdálkodót a minél nagyobb érték előállításra ösztönöznék.
Az EKAER 2015 évi bevezetésével kapcsolatban megjegyezte, a felmerült problémákat folyamatosan jelezték az NGM felé. Jóllehet bizonyos módosításokat sikerült elérniük, ám a kockázatos termékekről szóló rendelet diszkertészeti termékeket hátrányosan érintő besorolásait továbbra is szeretnék megváltoztatni.
Elmondta azt is, hogy a dísznövényágazat jelzéseire a Vidékfejlesztési Program új támogatási rendszerében, az ágazat számára korábban kedvezőtlenül meghatározott méretek csökkentek.  Így például már pl. 500 m2-nél kisebb növényház vagy 100 m3-nél kisebb hűtőház megépítésére is igényelhetnek támogatást a pályázók.
A Vidékfejlesztési Programon belül az Európai Innovációs Partnerség (EIP) lehetőséget teremt olyan 2-5 éves időtartamú, új ötleteket sikerre vivő projektek beindítására, amelyek a megvalósítás területén belül számítanak újnak. (pl. megoldatlan termesztés technológiai, növényvédelemi gyakorlati problémákra). A projektek megvalósítására 5 gazdálkodó egységgel, kutatókkal vagy tanácsadókkal létrehozott konzorcium 45 millió Ft vissza nem térítendő működési költségtámogatásra pályázhat.  A kísérleti fejlesztésekhez szükséges beruházásokhoz további kedvező feltételekkel pályázhatnak a gazdálkodók. 
A Dísznövény Alosztály felvetésére megkezdődik a kertészeti árudák minősítési rendszerének kidolgozása (az illegálisan árusítók kiszűrésére), a díszfaiskolai szabványok korszerűsítése, átalakítása, módosítása.
Hozzátette, ahhoz, hogy a NAK jól végezhesse munkáját, szüksége lesz szakmai jellegű gazdaságszerkezeti adatszolgáltatásra, a dísznövény alosztály gyakorlott szakemberekkel való feltöltésére, akik elősegítik a szakmai problémák becsatornázását, továbbá részt vesznek a jogszabályok, előterjesztések véleményezésében.
Hangsúlyozta, a kamara nagy lehetőség, de csak akkor, ha használja a szakma. A változások, eredmények csak közösen érhetők el.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió