Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
A mezőgazdaság a magyar gazdaság kulcságazata

mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 77. OMÉK ünnepélyes megnyitóján.
A hazai gazdaság fejlődésének megalapozásában a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaságnak is fontos szerepet szán a kormány. A miniszter ismertette, a gazdaság fejlődési üteme 2014-ben elérte a 3,6 %-ot, ezzel utolérte régiós versenytársait. Jó remény van arra, hogy a magyar gazdaság felzárkózása az átlag magyar életszínvonalon is jelentősen közelít az európai átlaghoz. Az eredmények között említette, a 23 éves csúcson lévő foglalkoztatást valamint a 4 millió főt meghaladó munkavállalók számát.
Utalt arra, hogy a jó adatokhoz a mezőgazdaság is hozzájárult. Teljesítménye tavaly 43%-al haladta meg a 2010. évit. A kormány az élelmiszer-feldolgozó ágazatot stratégiai ágazattá nyilvánította és elfogadta a fejlesztés stratégiáit, melynek alapvető célja az élelmiszeripar versenyképességének helyreállítása. Stabil finanszírozás, az innovatív vállalkozások hatékony támogatása, a szakképzés modernizálása és a piaci pozíciók megerősítése révén, mondta. A jövőben 300 milliárd forintot szánnak az ágazat fejlesztésére. 2020-ig elérendő cél, hogy emelkedjen az élelmiszeripar jövedelmezőképessége, a belföldi értékesítés 7-10, az export 30-40 %-al bővüljön. 10-15 ezer fővel növekedjen az élelmiszeripar területén dolgozók száma, emelkedjen a mezőgazdasági dolgozók létszáma, és növekedjen az innovatív kis-és középvállalkozások aránya.
Kifejtette, az elmúlt évek célzott intézkedéseinek eredményeként a kis és közepes gazdaságok megerősödtek. A kifejezetten piacra termelő egyéni gazdaságok száma 2010 és 2013 között 49%-al emelkedett, számuk meghaladja a 165 ezret. Folyamatosan nő a nyilvántartásba vett családi gazdaságok száma, és az általuk megművelt terület is. Az egyéni gazdaságok által előállított új értéket jelző mutató, a bruttó hozzáadott érték 2010-2014 között 42 %-al emelkedett.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság fejlődését jól tükrözi a kiállítók száma mely a két évvel ezelőtti 522-ről 2015-re 904-re nőtt. A 6-8 évvel ezelőtt válsággal küzdő magyar mezőgazdaság termelése közel 1,5 szeresére emelkedett az eltelt 5 évben. Megjegyezte, ma már a legmagasabb szintű nemzetközi megmérettetést is kiállják a boraink, pálinkáink, a mezőgazdasági fejlesztéseink, kézműves termékeink, a sajtok, lekvárok, szörpök, húsáruk… amiben megmutatkoznak a magyar gazdák, kistermelők, kézműves élelmiszertermelők erőfeszítései is. A tájhoz való kötődést hangsúlyozó kiállítás, új szemléletet is tükröz. Egyrészt a régi idők hagyományaira, receptjeire, termelési eljárásaira hagyatkozik, ugyanakkor alkalmazkodik a jelen korhoz, amikor az értékesítés és a feldolgozás más keretek között zajlik.
Kövér László az országgyűlés elnöke arra figyelmeztetett, hogy a szabad kereskedelem jegyében ránk szakadt árubőségnek kockázata és ára is van. Az agrártermelési és élelmiszeripari kapacitásaink leépülnek, hazai és külföldi értékesítési piacainkat elveszítjük. Az élelmiszerbiztonságot szolgáló állami intézményrendszer gyengülése miatt az emberek egészsége, élete is veszélybe kerülhet.
A multinacionális élelmiszeripari monopóliumok világot elárasztó áruinak egy része, ma már inkább tekinthető vegyi termékeknek, mint a hagyományos emberi táplálkozást szolgáló élelemnek.
Az OMÉK 2015 kiállítás helyi termékeket felkaroló tematikája ezért is figyelemre méltó, mondta. Az átlátható és biztonságos forrásból származó, ellenőrizhető minőségű egészséges mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és a fogyasztói szokások ezek felé való terelése egészségesebbé tehetik az egész társadalmat.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió