Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Az őstermelői igazolványokról is beszélt a vidékfejlesztésért felelős alelnök

A Flora Tavasz termelői árubemutató rendezvény idején tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségének tagjai Szigetszentmiklóson a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon.
Szakterületeiket érintő aktualitásokról számolt be Zászlós Tibor mezőgazdaságért, Éder Tamás élelmiszeriparért valamint Ifj. Hubai Imre vidékfejlesztésért felelős országos alelnök.
Ifj. Hubai Imre a mezőgazdasági célú ötözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásokat, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) öntözésről kezdeményezett tárcaközi egyeztetést valamint a dísznövénykertészeteket is érintő kertészeti támogatásokat vázolta.
Elkészült és a kormány benyújtott az Európai Uniónak Magyarország vízgyűjtő- gazdálkodási tervét, amely meghatározza, hogy az elkövetkező 7 évben hol, milyen mennyiségben és minőségben lehet öntözővízhez jutni. Jóváhagyása után májusban várható az öntözésfejlesztési támogatások elindulása. A kertészeti ágazat számára a víztakarékos öntözési módok elterjedését célozzák majd azok az uniós vissza nem térítendő támogatások, amelyek kizárólagosan az ilyen fejlesztéseket segítik elő. Ezzel kapcsolatban technológia korszerűsítések, fajtaváltás, az éghajlatnak megfelelő fajok termesztése is előtérbe kerül, a termesztő-berendezések új módszerhez igazodó átalakításával. Októbertől megszűnik a vízkészlet-járulék fizetés alóli mentesség, ugyanakkor mértéke alacsonyabb lesz, mint korábban volt. 
Ismertette, a kertészetek korszerűsítésére 76,5 milliárd forint áll rendelkezésre a 49,5 milliárd forint öntözési támogatáson felül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztési forrásokra pályázó gazdálkodóknak meg kell felelniük bizonyos jogszabályi feltételeknek. A benyújtással kapcsolatos elvárásokra való felkészülést információs anyagokkal, kézikönyvekkel, kalkulátorokkal segítik. Ezeket a segédanyagokat a kamarai portálon (nak.hu) találhatják meg az érintettek.
Kitért arra is, az őstermelői igazolványok digitalizálásával, - mely kamarai kezdeményezésre valósul meg - ellenőrizhetővé válnak a jogszerűen őstermelést végzők. Leválasztható lesz azok köre, akik az adóoptimalizálás érdekében választották ezt a tevékenységi formát. A rendszer elkészülte után a fogyasztók is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ha az okos telefonokra letölthető applikáció segítségével megtudhatják kivel állnak szemben vásárlásaikkor. Míg a valódi őstermelők komoly piacvédelemhez jutnak, pozícióik megerősödésére számíthatnak. A megújuló rendszer hozzájárhat az agrárgazdaság kifehéredéséhez és nem hozza hátrányba a tisztességesen gazdálkodókat.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió