Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Paradicsomi nap a Füvészkertben!

A Füvészkert néhány éve Szakmai Szaktanácsadási Központként is működik a Vidékfejlesztési Minisztérium, mint irányító hatóság felügyelete mellett, így a lakossági népszerűsítő programok mellett egyre több a növényvilágot érintő kérdésekben szervez a szakembereknek szóló fórumokat is. 
Augusztus végi „Paradicsomi nap”, nemzetközi szakmai konferencia, melynek megszervezésében a Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala is közreműködött, a bolgár paradicsomfajták bemutatásával, kóstoltatásával foglalkozott, felölve a fajtafenntartás kérdéseit és a nemesítő munka célkitűzéseit. A konferencián a bolgár kutatások aktualitásairól és jövőbeni irányairól a plovdivi kutató intézet (Maritsa Vegetable Crops -Research Institute) munkatársa, Daniela Ganeva professzor asszony tartott tájékoztatót. A paradicsom fajtákkal szemben támasztott követelmények között, a stabil termelékenységet, a korai érést, az ellen állóképességet, a bogyó méretet, a magas C-vitamin-, és antioxidáns tartalmat, az íz anyag gazdagítását valamint a fenntarthatóságot nevezte meg. Megemlítette, hazájuk éghajlata, a kertészek évszázados termesztési tapasztalata, és a jó genetikai anyag teszi a zöldségtermesztést a bolgár gazdaság kiemelkedő ágazatává. A hajdan Magyarországon élő és dolgozó bolgárkertészek meghatározó szerepet játszottak a magyar zöldségtermesztésben is. A nagyvárosok és Budapest zöldségszükségletének túlnyomó részét, friss áruval, ízes termékekkel (uborka, paradicsom, paprika, padlizsán) látták el.
Orlóci László vezetésével rövid botanikai sétára is sor került. A vendégek többek között megtekinthették az 1801 körül ültetett, az országban a legöregebbnek tartott három Ginko biloba fát, melynek levelét a kert jelképnövényévé választották. Minden évben, a faj őszi lombszineződése idején kínai szakemberek részvételével megrendezik a Ginko napokat. Bár a növényről számos ismeret áll rendelkezésre, a mai napig tartogat meglepetéseket a tudomány számára. Különösen érdekes, hogy a növénynek fiziológiai értelemben nincs kora, a frissen kikelt egyedek és a 3 ezer éves egyedek sejtjei megegyeznek (nem tartalmazzák az elöregedés génjét). Nincs ivari kromoszómájuk, csak kihajtásuk után dől el milyen nemű virágot nevelnek.

 

   


Orlóci László vezetésével rövid botanikai sétára is sor került,egyben ismertette a Füvészkert történetét, és az ott folyó,a védett növények megőrzésére, mesterséges elszaporítására, visszatelepítési kísérletek folytatására irányuló tudományos munkát.

Nemzetközi szakmai konferencia bolgár vendégei (középen Orlóci László, tőle balra Csavdar Petkov, a  Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala első titkára 2017.08.25.-én a Füvészkertben)

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió