Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Szakmai találkozó Siófokon

Döntött a kormány

A MAKEOSZ idén a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások és a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületével közösen szervezte meg a magyarországi „zöld szakma” szakember-találkozóját. 
A rendezvény egyik előadója Orlóci László a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos legújabb fejleményeket értékelte.
Ismertette, a törvény nyilvánosságra kerülése óta a szövetség folyamatosan konzultált az illetékes minisztériumokkal (FM, NGM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, fórumot tartottak a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon. Így alakult ki az az egységes szakmai álláspont melyből javaslatot készítettek az árudákat és a virágboltokat is hátrányosan érintő kitételek módosítására, pontosítására.
Elmondta, a Szövetség és a díszkertész ágazat egyesületei bizakodva kísérték figyelemmel a törvény (2014. évi CII.) módosításával foglalkozó kormányülést.
Sajnálatosnak nevezte a kormány döntését, mely szerint nem bővítik tovább a kivételek körét. Nehezen érthetőnek és elfogadhatatlannak tartotta, hogy az épp induló értékesítési szezonban a korlátozással érintett kertészeti árudák és lerakatok vasárnap zárva maradnak.  
Javaslatára a szakmai programon jelen lévő érdekeltek közös álláspontot fogalmaztak meg és dolgoztak ki a módosító javaslatokat figyelmen kívül hagyó kedvezőtlen döntésre adandó válaszként.
Az egyéb feladatokkal kapcsolatban megjegyezte a szövetség javaslataival véleményezi az átalakuló szakoktatási rendszert, valamint a kutatás-fejlesztés- innovációs területen a szakma érdekeit szolgáló témákat, részt vesz az ágazati marketing stratégia kidolgozásában.

Hamarosan Construma Kert

A kiállítás igazgatója Szalai Levente örömmel nyugtázta, hogy a szakma a múlt évben elfogadta és támogatta a tradicionális őszi kiállítás melletti tavaszi virág show-, és vásár tervezését.
Beszámolt arról, hogy a Construma a régió legjelentősebb otthonteremtő szakipari kiállítása, melyet évente mintegy 50 ezer látogató keres föl. Összetételét tekintve a kiállítás látogatóinak 53%-a családi házzal rendelkezik, 60%-a vidékről érkezik és 70%-a szakmai napon lép be.
A Construma évek óta nagyon fontos kísérő rendezvénye a MAKEOSZ által szervezett kertépítő verseny és show. Az igazgató hangsúlyozta: a kertészeti esemény az idei évtől „Construma Kert” logóval önálló arculatot kapott és a Hungexpo Zrt. saját kampányt is meghirdetett annak érdekében, hogy a díszkertész ágazat számára fontos célcsoportot elérje.
Ismertette, annak érdekében, hogy a rendezvény 5 napja alatt a díszkertészeti kiállításnak helyt adó C pavilont minél nagyobb létszámban felkeressék a Hungexpo Zrt. külön intézkedési tervet készített. A látogatók bevezetésére a pavilonokat összekötő passzázsból zöld sétányt alakítanak ki figyelemfelkeltő kert kapuval, és több a végfelhasználókat érdeklő programot, előadást szerveznek.
A Hungexpo Zrt. és a Magyar Díszkertészek Szövetsége között létrejött stratégiai együttműködés közösen kitűzött célja, a rendezvény oly mértékű megerősítése, hogy abból 3 év alatt - 2018-ra - kihagyhatatlan tavaszi kiállítás váljon.
Orlóci László aktív részvételre bíztatott valamennyi érdekeltet. Mint mondta egy újabb kihagyhatatlan lehetőség, hogy a díszkertész ágazat megmutassa sokszínűségét és erejét.

 


A három napos szakember-találkozó záró akkordjaként a szervező egyesületek elnökei értékelték a rendezvényt.

Kosztka Ernő (MAKEOSZ) a 3 napos eseményt az elmúlt évek legkiemelkedőbb szakmai rendezvényének nevezte, amit a résztvevők számával és a nyitottságával indokolt. Nagyon jó iránynak tartotta, hogy a faiskolai termesztők, tervezők, kertépítők, árudások egy asztalhoz ültek, ismerkedtek és kapcsolatot építettek.
Izer Gábor (NYDDE) elmondta több éves próbálkozás eredménye a szakma szereplőinek a mostani összejövetele. Reményét fejezte ki hogy nemcsak a februári fórumok, de egyéb programok, kiállítások is alkalmat teremtenek a folytatásra, hisz nagyon fontos, hogy összefogjon, szót értsen egymással a szakma. Úgy vélte a folyamat egyre jobb irányba halad, amiben a Magyar Díszkertészek Szövetségének is jelentős érdeme van.
Biza Klára (MAKERT) egyedülálló lehetőségnek tartotta, hogy a faiskolai szakma művelői ilyen sokan így együtt lehettek. Külön hangsúlyozta, hogy a sokoldalú témákat felölelő előadások mindegyike „értelmes, hasznos, időszerű és aktuális” volt, vélhetően az is hozzájárult, hogy felkeltette a „zöld szakma” érdeklődését. Megköszönte a szervezők erőfeszítéseit és a szakemberek részvételét. Kérte, a jövőben is jelentkezzenek minél többen a rendezvényre, hogy ily módon is tovább erősödhessen a díszkertész ágazat.   


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió