Városi Sorfák Jegyzéke »»

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének januári konferenciáján Lukács Zoltán (Magyar Faápolók Egyesülete  elnöke) a közelmúltban megjelent Közterületi Sorfák Jegyzékét mutatta be
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
A MAKERT az utcai növényárusokról egyeztett a NÉBIH-vel

A cseh utcai faiskolai árusok felbukkanása után a Makert vezetősége a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatallal (NÉBIH) egyeztetést kezdeményezett, hogy a kialakult helyzetben tisztán lehessen látni. Ennek keretében Biza Klárával a Makert elnökével 2015. november 13-án találkoztunk Korbuly Jánossal a Szőlő-Gyümölcs Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály vezetőjével, aki nagyon korrekt tájékoztatást adott.
Ennek keretében kiderült, hogy a hatóság is tud az árusok megjelenéséről, több esetben munkatársaik a helyszínen is ellenőrizték az árusítást, s minden esetben eljárást kezdeményeztek és beszüntettették az árusítást az észlelt szabálytalanságok miatt.
Korbuly János elmondta, hogy a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag termesztését, illetve kis- és nagykereskedelmét a 72/2010 FVM rendelet és annak mellékletei szabályozzák, ezt kell alkalmazni  minden, ilyen szaporítóanyagot forgalmazó egység, tehát az árudák esetében is. Véleménye szerint, amennyiben a rendeletben található minden pontnak megfelelnek az utcai árusok, működésüket betiltani nem lehet, de hangsúlyozta, ehhez mindent be kell tartaniuk, hasonlóan a kertészeti árudákhoz.
Az említett rendelet szerint minden szaporítóanyag árusító helynek minden év február 28-ig be kell jelentkeznie a hatósághoz, azonban ezt a hatóság a korábbi években rugalmasan kezelte az évközben nyitott egységek miatt. Attól azonban nem térnek el, hogy minden áruda nyitás előtt, illetve működő árudák esetében a tavaszi és őszi szemlét el kell végeztetni. Ez vonatkozik az utcai árusokra is, azaz minden egyes településre meghirdetett árusítás megkezdése előtt a hatóságot az árusoknak értesíteniük kell, s fizetni a szemle díjat.
(Itt külön kezelendő a terület foglalási díj, amelyet a helyet bérbeadó szervezet, például önkormányzatok felé kell fizetniük, bár az eddigi tapasztalatok alapján ezt megkerülve parkolókban folyt az árusítás.)
Amennyiben az árusítást megkezdhetik továbbra is be kell tartani a szaporítóanyagok származására, annak igazolására, címkézésére, minőségére és életképességének megtartására irányuló szabályokat.  A gyümölcsoltványok esetében minden kiskereskedelmi forgalomba kerülő darabot a rendelet szerinti címkével kell ellátni. Nagyon fontos az életképesség, minőség fenntartása. Az árudai szemle során is a hatóság szakemberei ellenőrzik, ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, meg kell óvni az oltványokat a kiszáradástól. Erre a legtöbb nedvesen tartott vermelőágy (homokkal, fűrészporral, mulccsal, de nem nagy darabos termőfölddel) alkalmas. Nem alkalmas azonban az árusoknál látott, utánfutóra felzsúfolt, a gyökereket egy nagy zsákba csomagolt megoldás, amit súlyosbít, hogy a látottak alapján ilyen tárolás melletti nyitott utánfutón való hosszas, faluról falura járó szállítás garantáltan növeli a kiszáradás esélyét.
Bár nem a NÉBIH területe beszélni kell az árusítás adójogi oldaláról is. Kiskereskedelmi forgalomba hozatalhoz hazai adószám szükséges, s ebben az esetben az árusítóra a hazai áfa törvények vonatkoznak. Ennek betartása azért is kulcsfontosságú, mert a NÉBIH által beszedett Élelmiszerlánc felügyeleti díjat önbevallással, az előző évi díjköteles termékek után kell fizetni. Ezt a vállalkozások a forgalmuk után, a kiállított számlák és nyugták alapján tudják meghatározni.
Korbuly János beszámolója alapján a korábban tett ellenőrzések során sem származási igazolással, sem növényútlevéllel nem rendelkezett az árusító. Az utánfutón levő szaporítóanyagok jelentős része nem kapott egyedi jelölőcímkét, amelyeken volt címke az sem felelt meg a hazai szabályoknak. Növényegészségügyi szempontból is találtak problémás, agrobaktériummal fertőzött tételeket, ráadásul a növények gyökereire ráhúzott zsák sem biztosította az életképesség megőrzését.
A Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőrzése szerint pedig a nyugta adási kötelezettség nem teljesült megfelelően.
Mint az a megbeszélés során kiderült a hivatal igyekszik betartatni a szabályokat az utcai árusokkal, s amennyiben azok nem felelnek meg a kritériumoknak bezáratják az árusítást. Azonban az ilyen árusításokról, a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt legtöbbször nem értesülnek.
Ezért fokozottan kérik, hogy akik ilyen jellegű hirdetéssel, szórólappal találkoznak azt mielőbb továbbítsák az illetékes hatóság felé, amely ebben az esetben az adott megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága. Ha a NÉBIH felé tesznek bejelentést ők is továbbítják a Kormányhivatal felé, azonban gyorsabb az eljárás ha rögtön a Kormányhivatal kerül értesítésre.
Hasonlóan lehet bejelentést tenni a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé, ha felmerül a gyanú, hogy a nyugtaadási kötelezettséget az árus nem megfelelően teljesíti.
Mivel az árusok egy településen gyakran csak egy-másfél órát töltenek el, kiemelten fontos a hatóság előzetes értesítése, hogy minden esetben tudják őket ellenőrizni.
Az utcai árusítás megszüntetése, vagy tisztességes mederbe terelése közös érdek. Amíg szabálytalanul, különböző díjaktól, közterhektől mentesen végzik ezt a tevékenységet, árban komoly konkurenciát jelenthetnek a tisztességesen működő árudáknak.
Hegedüs András

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió