Agrárkamarai Választások »»

Az agrárkamarai választásokra 2017. november 3.-án kerül sor.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Versenyképes a dísznövényágazat, de az adottságokat jobban ki lehetne használni

Versenyképesnek nevezte a magyar dísznövénytermesztést Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy szakmai fórumon, de azt is hozzátette, hogy az ágazat adottságait jobban ki lehetne használni.

A VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) megtartott Dísznövény Szakmai Napon hangsúlyozta, hogy a dísznövénytermesztés sok család megélhetését biztosítja, évente 50-60 milliárd forint értéket termel a nyújtott szolgáltatások értékét nem számítva.


Fotó: VM Sajtóiroda

Megemlítette ugyanakkor, hogy az ágazat adottságait még jobban ki lehetne használni, ehhez jobb szervezettségre, technológiára, jobban hasznosított szakmai tudásra, az ágazaton belüli információcsere élénkítésére, valamint összefogásra van szükség. A díszkertészet fogyasztóorientált ágazat, ezért alapvetően rugalmasnak és innovatívnak kell lennie - tette hozzá.

Feldman Zsolt emlékeztetett: Magyarországon a gazdasági növekedés ismét beindult, és ez jó hír a dísznövényágazatnak. A növekvő reálkeresetek lehetővé teszik, hogy az emberek ne csak a szorosan vett megélhetésükre fordítsák a pénzüket. Jelezte: a szektor számára a gazdaság élénkülése is fontos lehet, mert könnyebben hozzáférhetők a fejlesztési források. Példaként említette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amely olcsó kölcsönt biztosít a vállalkozások számára.


Fotó: VM Sajtóiroda

Beszélt arról is, hogy a fejlesztési forrásokat ésszerűen és költséghatékonyan kell felhasználni. Felhívta a figyelmet például a természeti kockázatokat csökkentő technológiák - az üvegházak - fejlesztésének fontosságára, a termálvíz adta lehetőségek kihasználására, vagy a piaci pozíciók erősítésének lehetőségére a termelői csoportok együttműködésével.

Orlóci László, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke utalt arra, hogy a szervezet neve hamarosan Magyar Díszkertészek Szövetségére változik. A szakmai szervezet a névváltoztatással is a szervezeti, a szemléletbeli és a munkastílusban bekövetkező változást kívánja jelezni.

Kiemelte: a díszkertészágazat stratégiai elképzelései között 2014-2020 között szerepel többek között a hazai fogyasztás emelése; a termesztés fejlesztése; az export növelése, az import visszaszorítása; a versenyképesség fokozása mind a termelés, mind a szolgáltatások területén. Célkitűzés a költségtakarékos, gazdaságos termesztési technológiák bevezetése is.

A rendezvényen a szakmai szervezet elnöke átadta Feldman Zsoltnak a dísznövény ágazat ágazati stratégiáját tartalmazó dokumentumot, a helyettes államtitkártól pedig megkapta a VM és a Dísznövény Szövetség és Terméktanács stratégiai együttműködését bizonyító megállapodás egy példányát. (MTI)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió