Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
Virágos Magyarországért verseny eredményhirdetése

A hagyományt megszakítva a Virágos Magyarországért 2014 verseny ünnepélyes eredményhirdetése nem a nyertes városban, hanem a fővárosban, a Várkert Bazárban került megrendezésre. A díjkiosztó ünnepség belső terének dekorálásához a Magyar Díszkertészek Szövetsége szponzorként járult hozzá.
Az ez évi környezetszépítő verseny több egyéb szempontból is megújult. A korábbi egy falu egy város megmérettetés újabb 5 kategóriával (kisfalu-nagyfalu, kisváros-nagyváros és a főváros kerületei) bővült. Megváltoztak a zsűrizés szempontjai is az európai verseny kritériumaihoz igazodva. Nagyobb hangsúlyt kapott a környezetvédelem, a turizmus, az oktatás, valamint a közösségi részvétel, így a civil szervezetek munkájának az értékelése.
A mozgalom célkitűzése és üzenete egyértelmű: a versenyben résztvevők, sikeresen formálják, szépítsék a településeik arculatát, az építészeti, művészeti, turisztikai értékeik mellett egyre hangsúlyosabb és fontosabb szerepet kapjon a természeti környezet megőrzése, védelme és az egészséges lakókörnyezet igénye. Az állandósuló rend és tisztaság pozitívan alakítja az egyéni és a közösségi gondolkodást, fogékonyabbá tesz a szép iránt. A települések díjazása olyan visszajelzés, mely pozitív megerősítést ad és tovább ösztönöz. A verseny ez évi tapasztalatai azt mutatták igényesen szépültek a települések és ez által az ország képe, hangsúlyozta Prutkai János elnök (Virágos Magyarországért Szervező Bizottság).
Virágos Magyarországért verseny minden évben mintegy 2 millió emberhez juttatja el üzenetét. Az idei megmérettetésre 263 település jelentkezett. Elismertségét jelzi, hogy ebben az évben Magyarország miniszterelnöke is díjat ajánlott fel két kiemelt eredményt elért településnek. Levélben tolmácsolt üzenetében a miniszterelnök a versenyt a saját lakókörnyezetükért felelős polgárok mozgalmának nevezte. Akik célja a győzelem mellett az odavezető út és a példamutatás, miként lehet környezetünket tudatosan szebbé és élhetőbbé varázsolni. Az ebben jeleskedők, esztétikai érzékükkel, szorgalmas munkájukkal, a szép rendes környezet örömével ajándékozták meg hazánkat. 
A verseny legfőbb támogatója, koordinátora és motivátora a Magyar Turizmus Zrt. Jogelődje révén, Magyarország már 1990-ben elfogadta az Európai Közösség meghívását és az európai országok közül elsőként csatlakozott a virágos városok és falvak versenyéhez. A mára felnőtt korába ért mozgalom 7 alkalommal nyert el arany, 10-10 alkalommal ezüst és bronz fokozatú minősítést. Európa díjban 10 alkalommal részesültek a pályázó városok.
Az Entente Florale Europe az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye Európa legsikeresebb mozgalma. 1975-től évente Európa szerte 23 ezer települést és közel 50 millió embert mozgósít a környezet és az életminőség javítása, fejlesztése érdekében. 2014-ben 11 ország 21 települése vett részt, ahol Magyarországról Gyula, város kategóriában arany, Zebegény, falu kategóriában ezüst minősítést nyert.
Az 5 kategória, a miniszterelnöki díj és Magyar Turizmus Zrt. díjazottjai: 

Kategóriák

Első helyezett

Budapest kerületei

VIII. kerület (Józsefváros)

Kétezer lakos alatti falu

Balatongyörök

Kétezer lakos feletti falu

Rajka

Ötvenezer lakos alatti város

Siófok

Ötvenezer lakos feletti város

Veszprém

Miniszterelnöki díj

Százhalombatta és Ordas

Magyar Turizmus Zrt. díja

Sárvár és Tivadar

 (további díjazottakról részletesen a Virágos Magyarországért honlapon)


Fotók a rendezvényről
                                                                                 
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió