Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2017-11-30
Szavazóképes, köztestületi tagokkal a kamarai munkában | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége országjáró rendezvénysorozatának hódmezővásárhelyi programja a dísznövény ágazat gazdasági kérdéseivel és a növényvédelem kihívásaival foglalkozott. Orlóci...
2017-11-27
Szakmai Konferencia | részletek
  A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete tisztelettel meghívja "A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és...
2017-11-14
Szakmai konferencia: A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások címmel | részletek
A Magyar Díszkertészek Szövetsége „A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások” címmel szakmai konferenciát tart Hódmezővásárhelyen,...
A Márk rózsák mecénása

A megújult Budatétényi Rózsakert megnyitó ünnepségének délutánján került sor a „II. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” című szakmai programra. 
A rendezvény részt vevői az előadók között üdvözölhették Kígyóssy Schmidt Évát, akit szakmai berkekben a Márk rózsák mecénásának is neveznek, hisz Márk Gergely „rózsa-örökségének” megőrzéséért hosszú évek óta áldozatos tevékenységet folytat. Saját finanszírozás mellett telepítette át a törökbálinti génállomány teljes egészét az általa létrehozott acsádi rózsakertbe. Munkáját a Márk Gergellyel kötött mély barátsága, a nemesítő munkájának tisztelete, elismerése és a rózsák iránti szenvedélye mozgatja.
Megelégedéssel nyugtázta, hogy a konferenciára abban a rózsakertben, abban a közegben, és azon a helyszínen kerülhetett sor, amelyet Márk Gergely alapított és bemutatóival híressé tett. Ahogy Ars Poeticájában megfogalmazta, virágaival a világot akarta szebbé tenni az emberek örömére.
Köszönetet mondott azoknak, akik a Márk rózsákért sokat tettek és tesznek. Többek között Orlóci Lászlónak, aki a Füvészkertben helyet adott a rózsa kollokviumoknak és tiszteletbeli megemlékezéseknek.
A 2013-ban létesített „Márk Örökség Rózsakert”-ben Acsádon, több mint nyolcszáz magyar rózsafajta gyűjteményes fenntartását végzik, emellett gondozzák a nemesítő szellemi hagyatékát. 
Márk Gergely szabadföldi körülmények között nemesített rózsafajtái remekül alkalmazkodnak a szélsőséges hazai éghajlati viszonyokhoz. Jó a fagytűrőképességük, virágai hosszan nyílnak, sziromlevelei gyakran színváltósak, intenzívek, rendkívül mutatósak. Lomblevelük vastag, fényes zöld, ami az ellenállóképességüket fokozza.
Egyik kiemelkedő fajta az Árpád-házi Szent Erzsébet, mely 1995-ben nyert állami elismerést. 2000-ben Rómában egy nemzetközi versenyen aranyérmet kapott a park rózsák kategóriájában. 

 

    
 
 Márk Gergely
 Kígyóssy Schmidt Éva

 

       
 
Kígyóssy Schmidt Éva a Márk rózsák mecénása
interjút ad az egyik TV csatornának (2017.06.16.)
 A felújított rózsakert (2017.06.16.)

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió