Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2018-04-06
I. Budai Campus Karrier Nap. | részletek
Tisztelt Partnerünk! Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy 2018. április 11–én a Szent István Egyetem Budai Campusán (1118 Budapest, Villányi út 29-43. K. épület) megrendezésre kerül az I. Budai...
2018-04-02
A Föld napja a FŐKERT-tel | részletek
Tavaszi önkéntes parkszépítés a Népligetben A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi a Föld napjához kapcsolódó „Miénk itt a Park!” önkéntes parkszépítő akcióját, melynek helyszíne a...
2018-04-02
Székelyföldi Dísznövény 2018 | részletek
Tisztelt leendő Partnereink! Szeretettel várunk minden, a kertészettel kapcsolatos terméket gyártó és/vagy forgalmazó, valamint szolgáltató céget és magánszemélyt, érdeklődőt az erdélyi...

Magyar Nemzeti Nap Antalyában

Az eredetileg augusztusra tervezett, ám a török belpolitikai események miatt későbbre halasztott Magyar Nemzeti Nap lebonyolítására 2016. október 24-én került sor a Botanikai Világkiállítás magyar pavilonjában, Törökországban.
Magyarország részvételéről az Antalyai Botanikai Világkiállításon, még 2015 év végén született kormányhatározat. Az előkészítő munkák szervezésére, a lebonyolítás koordinálására, valamint szakmai felügyeletére a Magyar Díszkertészek Szövetsége kapott felkérést.
A megnyitón Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) részéről Csutora Zsolt, és a Földművelésügyi Minisztérium részéről Dr. Tóth Katalin helyettes államtitkárok, valamint Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója vettek részt. Beszédeikben emlékeztettetek arra, hogy a Kormány által meghirdetett „Keleti nyitás” politikájában Törökország, a kelet kapujaként, kiemelt stratégiai jelentőséggel bír, további potenciált rejt a hazai export bővülése számára.
A magyar kertet Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke mutatta be. A közös séta a reneszánsz kertből indult, majd a vízi játszótér, piactér, közösségi kert érintésével a modern kertrészben ért véget. Ismertette, a kert és épület tervezői (Kertterv: Prime Garden Kft.; Épületterv: Nirmana Építésziroda Kft.) előtérbe helyezték a fenntartható technológiák, vízáteresztő burkolatok, újrafelhasznált és újrahasznosított anyagok alkalmazását. A kert középpontjában álló átriumos pavilon épület a régi idők megoldásait korszerű technológiákkal ötvözte. A fa szerkezetű pavilon centrumában a vízzel körülvett „életfa”, az ég és a föld közötti kapcsolatot szimbolizálja. A növényalkalmazással kapcsolatban elmondta, elsődleges szempont volt a klímának megfelelő növényfajok kijelölése. Ezt követte a kertrészeknek megfelelő fajták kiválasztása, társítása, az élőhelyen belüli és élőhelyek közti diverzitás bemutatására.
A magyar díszkertészek nevében hangsúlyozta, számítanak a török partnerekkel való együttműködések kialakulására, és a jó gazdasági kapcsolatokra a jövőben.
Fotók az eseményről:


A Törökországban rendezett
Magyar Nemzeti Napra
érkeznek a vendégek 2016. október 24-én
 Magyar-török himnusz közös meghallgatása
   
  Séta a Magyar Kertben Orlóci László a török - magyar történelemi és
kertépítészeti múlt összefonódásáról és a kert
koncepciójáról is beszélt
   
 Átriumos épület a kert középpontjában Világkiállítás magyar tematikus napján
hungarikumokkal és a hazai kulturális értékek
sokszínűségével is találkozhattak a látogatók
   
 A matyó népművészet 2012 óta az UNESCO
szellemi világörökségének része
 Orlóci László interjút ad az M1 híradónak

   
   

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió