Díszkertész ágazat »»

A díszkertész- ágazat a dísznövény-termesztők valamint a díszkertészeti és zöldfelületi szolgáltatást végzők ágazata.  Mind a termékek, mind a szolgáltatások közszükségletet elégítenek ki.
Legfrissebb bejegyzések:
2018-03-05
A versenyképesség akadályai | részletek
A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Bükfürdőn tartott szakmai rendezvényén szakmapolitikai kérdések is terítékre kerültek. A Magyar Díszkertészek Szövetségének meghívásának eleget téve, Jakab...
2018-02-28
Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari országos osztálya  | részletek
Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari országos osztálya, amelynek Mártonffy Béla lett a vezetője. Az osztály a magyar kertészeti ágazat modernizációját...
2018-02-28
Szendrői József | részletek
...

A versenyképesség akadályai

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Bükfürdőn tartott szakmai rendezvényén szakmapolitikai kérdések is terítékre kerültek. A Magyar Díszkertészek Szövetségének meghívásának eleget téve, Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szűkebb körű kerekasztal megbeszélésen vett részt, majd köszöntötte a konferencia szakmai résztvevőit is.


Jakab István röviden kitért az eredményes agrárkamarai választásra, egyben hangsúlyozta, az új kamarai törvény lehetővé teszi, a teljes szakma, a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem képviseletét. Elmondta, Magyarország kormánya partnerként tekint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára, aki az ágazatok felől érkező kidolgozott, erős szakmai alapon nyugvó, kiérlelt javaslatokat igyekszik érdemben képviselni és a kormány elé tárni. Megjegyezte, az utóbbi időben a kamara és szövetségesei között, így a díszkertészekkel is jó együttműködés alakult ki, javasolta, hogy a NAK Országos Kertészeti Osztályán belül működő Díszkertészeti Alosztály állítsa össze az ágazatot érintő versenyképesség akadályait, majd az abban megfogalmazottakat hitelt érdemlően alátámasztva továbbítsa a kertészeti osztály felé. Ott érdemben áttanulmányozzák és bizonyos prioritások figyelembe vételével rangsorolva megkezdik a támogathatónak ítélt ügyek érdemi képviseletét.

 

Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke röviden összefoglalta a szövetség tevékenységét, szervezeti felépítését, és rámutatott, hogy miként tükrözi az egymásra épülő szakmai érdekképviseleti munkát, és miként segíti elő az ernyőszervezet bizottságai és a tagsága közötti közvetlen kapcsolat kialakulását. 2018 legfontosabb célkitűzésének a szakmaközi szervezet létrehozását nevezte. Bejelentette, sikerült a termelés 75, a nagykereskedelem 50, és a feldolgozó tevékenységet megtestesítő díszkertész szolgáltatásokat végzők (virágkötészet, kertépítés, zöldfelület fenntartás) 50 % -ának képviselőit a kérvény mögé felsorakoztatni.  A szakmaközi szervet előkészítése kapcsán hozzáférhető adatbázisokból összeállították a dísznövénytermesztést nagyvonalakban jellemző számokat is, így az ágazat súlya, ereje bizonyíthatóbbá jobban alátámaszthatóbbá vált. Ugyanakkor az ágazati és fogyasztói szokások további és pontosabb felmérésére a jövőben is számít a szövetség.
A dísznövény ágazatot érintő, megoldásra váró kérdések közé sorolta: a díszkertész tevékenység speciális vonatkozásainak elfogadtatását (magas kézimunkaerő igény, nem automatizálható teljesen), azok érvényesítését a pályázatoknál, és az adórendszer egyes elemeinél, a dísznövénytermesztők számára a kárenyhítési alap elérhetővé tételét, a szakmai szolgáltatások megerősítése érdekében az egyesületi tagdíj levonhatóságát a kamarai tagdíjból, a zöldfelület-gazdálkodást érintő szabványok kidolgozását és alkalmazását, a főkertész státusz bevezetését, továbbá a kertész végzettségű műszaki ellenőr jelenlétét a nagy beruházásoknál.


A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkársága részéről Dömötör Tamás tartott tájékoztatót a zöldfelület-szabályozás terén megtett eddigi lépésekről, a szakmai szervezetekkel való egyeztetésekről, az aktuális problémákról és kihívásokról. Többek között elmondta, a városok tervezésében a településfejlesztés és településrendezés különválik, az üzemeltetésük és a működtetésük építésügy szempontjából nincs szabályozva és különválik a gazdasági, pénzügyi tervezés is. Az ellentmondások feloldására a zöld-infrastruktúra tervezéssel azt kívánták elérni, hogy a településfejlesztési gondolkodás összekapcsolódjon a valós fizikai-térbeli tervezéssel, és kiegészüljön a fenntartással és az üzemeltetéssel és azok pénzügyi hátterével. A zöld város program, melynek szakmai tartalmát maguk dolgozták ki jelentős pénzforrásokat biztosít a zöldfelület-fejlesztésre, ám a települések fejlesztési igényében nem jelenik meg, ez korlátozza a zöld város program továbbfejlesztését.  Előrelépésnek egyben szemléletváltozásnak nevezte, hogy a településkép védelméről szóló törvény kimondja az épített és a természeti környezet egységes védelmét. Elmondta azt is, hogy a Magyar Díszkertészek Szövetsége által kidolgozott javaslatcsomag a zöldfelület gazdálkodás helyzetéről, jövőjéről témában a szövetség kezdeményezésére a parlamentben egyeztetésre került 2017 tavaszán.

 

 Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió